ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празника на света Марина в Пловдив

20 юли 2019 15:19, Пловдивска митрополия
Празника на света Марина в Пловдив

Под празничния камбанен звън и топовни салюти започнаха тържествата за празника на митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив.

По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай Негово Високопреосвещенство митрополита на Халкида Хризостом донесе честната глава на св. Марина. Литийно шествие със светинята се отправи от катедралния храм „Успение Богородично” към митрополитския храм по централната улица на Пловдив.

В литията, предвождана от военния духов оркестър на ВВС и вдигнати хоругви се включиха митрополити от Светия Синод на БПЦ, епископи, духовници, областният управител на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет на Пловдив г-жа Савина Петкова, общественици и множество християни.

Светинята беше посрещната с голяма духовна радост и почит от хората от цялата Пловдивска епархия и страната, в празнично украсения двор на митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.

В храма, изпълен с миряни, Негово Високопреосвещенство митрополит Хризостом отслужи празнична вечерня с петохлебие.

Песнопенията изпълниха антифонно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и румънският хор за източно-църковно пеене „Нектарий протопсалт” от Букурещ, Румъния.

На следващия ден 17 юли, денят на св. вмчца Марина, Негово Високопреосвещенство митрополитът на Халкида Хризостом възглави съборната архиерейска света Литургия в съслужение с епархийския митрополит Николай, Негово Преосвещенство Софидския епископ Димитрий от Антиохийската патриаршия, Врачанския митрополит Григорий, Величкия епископ Сионий, Знеполския епископ Арсений, Константийския епископ Яков, архиманрит Антипа от Света Гора - Атон, архимандрит Теоктист Димитров - представител на Българския патриарх в Москва, архимандрит Никодим - протосингел на халкидския митрополит, както и архимандритите Нектарий и Методий, придружаващи митрополит Хризостом, архиерейските намстници и духовници от града и епархията.

Песнопенията изпълниха антифонно митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев заедно с румънският хор за източно-църковно пение „Нектарий протопсалт” от Букурещ, Румъния и хорът от „Училище по църковна музика“ от Ливан с диригент Йосив Язбек.

Празникът на митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, както и в предишните години се превърна в тържество на светата православна вяра.

Да се поклонят на благодатната светиня пристигнаха хиляди хора от епархията и цялата страна, носейки надежда за физическо и душевно изцеление, уповавайки се на милостта на Всеподателя Бога по молитвите на светата великомъченица. Храмът се изпълни с радост. Прозвучаха славословия и молитви и на други езици. Много християни пристъпиха към Светите Христови Тайни.

В края на светата литургия, Високопреосвещеният Пловдивски митрополит изрази радостта си от пристигналите от далеч гости. Той благодари на всички архиереи, дошли да споделят радостта от този велик духовен празник на православието, както и на съслужилите духовници и хилядите миряни, препълнили митрополитския храм.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки:

Вечерня - http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1913-16-07-2019.html

Архиерейска св. Литургия - http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1914-17-07-2019.html

 

 

 

Снимки

Празника на света Марина в Пловдив Празника на света Марина в Пловдив Празника на света Марина в Пловдив Празника на света Марина в Пловдив Празника на света Марина в ПловдивПразника на света Марина в Пловдив Празника на света Марина в ПловдивПразника на света Марина в Пловдив Празника на света Марина в Пловдив Празника на света Марина в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »