ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В столичния храм "Св. прор. Илия", кв. Княжево, бе извършена празнична архиерейска служба

20 юли 2019 19:00, Софийска митрополия
В столичния храм "Св. прор. Илия", кв. Княжево, бе извършена празнична архиерейска служба

На 20 юли, Илинден, храм "Св. прор. Илия" в столичния кв. Княжево почете своя храмов празник с архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, богослужението оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Васиан Змеев, представител на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в България, архимандрит Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейската епархия, протойерей Дилян Цветков, предстоятел на храм "Св. прор. Илия", протойереите Дамян Друмев и Иван Иванов, свещениците Радко Иванов, Красимир Каменов и Димитър Тухчиев, както и йеродякон Вартоломей и дякони Георги Читалов, Лука Китин и Георги Марков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от опитни софийски клиросни певци и от смесения църковен хор на храм "Св. прор. Илия".

След светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави изпълнението на молитвения дом с храмовия празник и преподаде благослов на всички присъстващи от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит.

Викарият епископ на Софийския митрополит припомни важни моменти от житието на светия пророк Илия и призовава вярващите християни: "да се постараем да му подражаваме в огнената и силна вяра, в това да бъдем в правия път, да бъдем поклонни на Божията воля и със смирение да я изпълняваме. И да знаем, че което е трудно и недостижиммо за нас е достъпно за Бога - Той дава сили на всеки и проявява Своята благодат чрез нас и към тези, които все още не са в истината, в правдата, в Божията любов."

В отговор храмовият предстоятел протойерей Дилян Цветков отправи сърдечна благодарност на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, както и на неговия викариен епископ Поликарп Белоградчишки за благодатното богослужение - като му подари многоцветен букет и собственоръчно изработена от свещеник Дилян дърворезба, изобразяваща Ноевия ковчег.

За храмовия празник бе осветено благоукрасено коливо, дар от богослова и църковен сътрудник Невена Моджахед, а църковното настоятелство подготви и раздаде благословено ястие за здраве и спасение на вярващите.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmFiu1sk

Текст и снимки: Пламен Михайлов

 

 

Аудио

Аудиозапис от проповедта

« предишна новинаследваща новина »