ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновен бе Курилският манастир "Св. Йоан Рилски"

21 юли 2019 18:14, Софийска митрополия
Обновен бе Курилският манастир "Св. Йоан Рилски"

На 21 юли с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български в Курилския манадстир "Св. Йоан Рилски", кв. Курило, гр. Нови Искър, бе извършено обновление на храма.

Чинът на обновление с полагане на антиминс и светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, йеромонах Нектарий, игумен на Курилския манастир "Св. Йоан Рилски", йеромонах Никифор, както и йеродякон Вартоломей с дяконите Георги Читалов и Сотир Христов.

По време на неделната богослужба йеромонах Нектарий бе възведен в архимандритско достойнство, с пожелание от Негово Преосвещенство епископ Поликарп за достойна, смирена и благодатна служба, за въздигане на светата обител с още по-големи сили и за духовна грижа към нейните посетители.

Молитвено участие в богослужението взеха свещеник Костадин Тренев и новият декан на Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Ивайло Найденов, а църковните песнопения бяха оглавени от певците Светослав Цеков и Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия.

След края на светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Поликарп Белоградчишки поздрави игумена на светата обител за усърдните грижи по възстановяване на древния манастир и преподаде нему и на всички духовници, певци и многобройното изпълнение на храма благословията на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

В словото си викарият на Софийския митрополит пожела на вярващите християни: "Нека всички като един народ Божий да носим лъчите на Православната вяра сред нашето общество, което има нужда от Бога - от Неговото благовестие, от Неговото благословение и от Неговата любов."

В отговор архимандрит Нектарий отправи своята синовна благодарност на Негово Светейшество патриарх Неофит и на неговия викарий епископ Поликарп, като подари и на двамата богослужебни епископски митри.

По време на светата Литургия бе осветено благоукрасено коливо, което бе раздадено заедно на вярващите за здраве и благословение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmFkbBtL

Текст и снимки: Пламен Михайлов

Аудио

Аудиозапис от проповедта

« предишна новинаследваща новина »