ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Новият генерален консул на Руската федерация Владимир Александрович Климанов се срещна с Русенския митрополит Неофит

29 септември 2010 20:05, Русенска митрополия
Новият руски консул на среща при митрополит Неофит

На 28 септември новият генерален консул на Руската федерация Владимир Александрович Климанов бе приет от Русенския митрополит Неофит. Негово превъзходителство сподели, че следи отблизо дейността на Българската православна църква (БПЦ) и познава много нейни свещенослужители. Той изрази съчувствие относно отцепническата дейност на т. нар. „алтернативен синод”, като каза, че Църквата не е частна фирма, а богочовешка институция и не трябва да се смущава вярата на църковния народ. Абсолютно неприемливо е паралелно на каноничната Българската православна църква да се регистрира нова институция със същото име. Относно преодоления вече разкол в БПЦ се подчерта ролята на Българския патриарх Максим в отстояване „при много хули и трудности” позициите на каноничната ни Църква.

Митрополит Неофит от своя страна прояви интерес към въвеждането на предмет „Основи на православната култура” в руските училища. Г-н Климанов заяви, че религията е елемент от културата на Русия и изтъкна ролята на семейството в духовното ограмотяване на младото поколение. Митрополит Неофит със загриженост сподели, че за съжаление, нямаме достатъчно религиозно възпитани семейства, откъдето децата да получат правилна насока в религиозния живот и затова Българската православна църква настоява за спазване правата на човека и въвеждане на предмет „Религия” в българското училище.

Повдигна се също въпросът за т. нар. живеене на семейни начала, при което липсва Божието благословение над желаещите съвместен семеен живот и отново се отчете несигурното положение на родените от това безблагодатно съжителство деца, за които Църквата така милее.

Г-н Климанов още сподели, че се работи по намирането на място в руската столица за паметна плоча в чест на митрополит Киприан Киевски, Московски и на цяла Русия, по народност българин. Св. Синод на БПЦ, сподели митрополит Неофит, е приел предложението на Негово Светейшество Руския патриарх Кирил за построяването на храм, носещ името на митрополит Киприан, в един от новите жилищни квартали на Москва.

Генералният консул подчерта, че Руската православна църква е подела мащабна акция по реставрацията на стари храмове и строителството на нови. В неговото родно място се реставрирали два храма, от 17 и 19 век. Иконописта не е само религиозно изкуство, а истинско творчество, което впечатлява дори и атеистите, каза г-н Климанов. Митрополитът добави, че впечатлявайки ги, би могло да се събуди тяхното закърняло религиозно чувство и да бъдат привлечени в светото Православие. Както е казал известният християнски апологет Тертулиан (160-223), „човешката душа по природа е християнка”.

В заключение бе обсъдена възможността за съвместни бъдещи инициативи, с които да се укрепват братските отношения между нашите народи.

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Новият руски консул на среща при митрополит НеофитНовият руски консул на среща при митрополит НеофитНовият руски консул на среща при митрополит НеофитНовият руски консул на среща при митрополит НеофитНовият руски консул на среща при митрополит НеофитНовият руски консул на среща при митрополит Неофит
« предишна новинаследваща новина »