ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дела на дарителска ревност и вяра в Бачковския манастир

24 юли 2019 13:32, Бачковска света обител
ДЕЛА НА ДАРИТЕЛСКА РЕВНОСТ И ВЯРА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

Продължава да е жива традицията на дарителството на църкви и манастири в България. Добър пример за ревността по Бога са и подарените наскоро на манастира богослужебни принадлежности, а именно икони и дърворезбен напрестолен кръст.

Иконите са работа на арт студио „Димчевски” и са наистина поразителни като изработка. Изключително задълбочено е тълкуването на образите на Господа Бога наш Иисус Христос и Пречистата му майка Св. Богородица. Цветовата разработка на одеждите впечатлява с постигнатата дълбочина и ефирност. Всички икони, пет на брой, са в сребърно позлатени обкови, украсени с релефи и перли. Двете големи икони (127х87см) ще бъдат поставени в специални проскинетарии в притвора на съборния храм на манастира, двете по-малки (48х43см) на аналоите също в нартекса, а последната, на Христос Вседържител (88х73см), ще бъде поставена в олтара.

Дърворезбеният напрестолен кръст, също подарен на обителта, е работа на резбаря Пламен Динков от София. Година и половина е отнело на майстора да направи украсения с миниатюрна дърворезба кръст. Изпълнен е в традициите на българската възрожденска дърворезба, от чимширово дърво - самите сцени, а от орех - стойката и обрамчващата част. Кръстът и с размери 85х43см, изрязани са сцените: Неверието на Тома, Кръщение Христово, Вход Господен в Иерусалим, Разпятие Христово (в средата), Оплакване, Жените мироносци при Гроба Господен, Сретение, Рождество, Благовещение, в четирите края са образите на евангелистите, а в основата св. Богородица с предстоящи архангели. Дърворезбата е особено детайлизирана, а образите излъчват благочестие и психологическа дълбочина, съответстващи на представените събития от живота на Иисус Христос. Кръстът ще служи като напрестолен такъв в светия олтар на храма.

Игуменът и манастирското братство, благодарят за щедрия жест на дарителите и за проявеното художествено майсторство на изпълнителите, като молят Небесния ни Отец и Св. Богородица да им даруват здраве, на тях и семействата им, и да не отстъпва от тях Дух Свети в делата им за прослава Божия и спасение!

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

ДЕЛА НА ДАРИТЕЛСКА РЕВНОСТ И ВЯРА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРДЕЛА НА ДАРИТЕЛСКА РЕВНОСТ И ВЯРА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРДЕЛА НА ДАРИТЕЛСКА РЕВНОСТ И ВЯРА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРДЕЛА НА ДАРИТЕЛСКА РЕВНОСТ И ВЯРА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРДЕЛА НА ДАРИТЕЛСКА РЕВНОСТ И ВЯРА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРДЕЛА НА ДАРИТЕЛСКА РЕВНОСТ И ВЯРА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРДЕЛА НА ДАРИТЕЛСКА РЕВНОСТ И ВЯРА В БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР
« предишна новинаследваща новина »