ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновен бе храм „Успение Богородично“ в гр. Перник

28 юли 2019 15:47, Софийска митрополия
Обновен бе храм „Успение Богородично“ в гр. Перник

На 28 юли, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в гр. Перник бе извършена архиерейска света Литургия с обновление на храм „Успение Богородично“. Неделното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Людмил Йорданов, свещеник Благой Алексов, предстоятел на храм „Успение Богородично“, свещеник Борислав Йорданов, йеродякон Вартоломей, както и дяконите Георги Читалов и Лука Китин.

На светата Литургия присъстваха областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова и кмета на община Перник г-жа Вяра Церовска.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, во главе със свещеник Марио Мишев, които допринесоха за молитвеното настроение на вярващите в храма.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, свещеник Благой Алексов бе офикиран за протойерей, заради достойната си свещеническа служба и духовата грижа за своето паство и за енорийския храм.

В своето слово Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, като поздрави и протойерей Благой Алексов за полученото признание и офикия. Викария на Софийския митрополит припомни текста на днешното Евангелско четиво и призова вярващите християни „да бъдем изпълнени със съкровена, истинска вяра към Господа Иисуса Христа; да разчитаме и да се доверим Нему, защото Той знае кой от какво има нужда и дори преди да поискаме Той ни дава. Да имаме доверие към Него, че каквото попросим, той ще ни дарува. Но нека нашата молитва да бъде не само просителна, а и благодарствена… Вярата е необходимо да се утвърждава и обогатява от всеки един от нас, в нашето сърце и същност. Защото допуснали Господа до нашето естество, ние постигаме и всички онези духовни висини, чрез които ставаме по-добри човеци и християни.“

След светата Литургия бе извършен тържествен водосвет на храма и на новия енорийския център и бяха отправени сърдечни благодарности от името на духовенството към всички дарители и спомоществуватели.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmFyMzh4

Текст и снимки: Пламен Михайлов

 

 

Аудио

Аудиозапис от проповедта:

« предишна новинаследваща новина »