ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния пост

01 август 2019 16:19, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния пост

На 1 август 2019 г., когато отбелязваме Произхождение на светия Кръст и честваме паметта на светите мъченици 7 братя Макавеи, света Соломония и свети Елеазар, започна Богородичния пост. На този празничен ден Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Божествена света Литургия в Митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". С него съслужиха председателят на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев - духовен надзорник, протойереите Ивалин Славов, Георги Великов и Стефан Николов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

„Както знаете, празникът Успение на Пресвета Богородица е свързан със съотвентния пост в чест на това, че Божията Майка ни завеща себе си като свой покров, завинаги оставаща като наш покров в света и в нашия живот. Затова и нейната молитва е толкова силна, защото ако тя помоли Своя Син и наш Господ Иисус Христос за нещо, Той няма как да ѝ откаже, както казва един съвременен православен архиерей, богослов. Нейните молитви са особено чути, затова и именно в тези дни благоговението към Божията Майка е особено силно чрез изпълнението на Богородичния канон всяка вечер“, отбеляза митрополит Йоан. Той допълни, че молебният канон на Пресвета Богородица започва да се отслужва от тази вечер до 13-ти август, освен на 5 август, когато е навечерието на Господския празник Преображение Господне, както и в съботните дни, съгласно Църковния чин, защото се встъпва във възкресното богослужение.

Митрополит Йоан заяви: „Този Богородичен канон, наречен Параклис (от гръцки - утешение), се изпълнява и се благославя да се изпълнява в радостни и тържествени моменти, в скърби и зли обстоятелства. Седователно това е една уникална молитва, която е много важна и в този период се изпълнява съборно“.

Днес бяха прочетени посветените на деня апостолско (Евр. 11:33-12:2) и евангелско (Мт 10:16-22) четиво. Утринното богослужение бе украсено песенно от клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров. Мъжкият хор при Катедралния храм с диригент Валентрин Кубратов изпълни църковните песнопения по време на светата Литургия.

Протойерей Стефан Николов произнесе проповед, в която каза, че днес светата Православна църква чества един от трите празника през годината, когато се изнася за поклонение светия Кръст Господен. „Първоначално този църковен обичай бил свързан с това, че във Византия месец август не без основание се считал за един от най-тежките. Тогава се усилвали епидемии, болести и други бедствия. И ето, за да се укрепи народът срещу тези беди, за да се огради от тях, Църквата разпоредила да се изнася светия Кръст и с него да се обикалят улиците на Цариград, а понякога шествието спирало, за да се отслужва молебен. Това събитие било установено в самото начало на месец август. Тоя обичай, във връзка с обичая на Цариградската православна църква да се освещава вода в първия ден на всеки месец, послужил за основа на днешния празник и на тържествения водосвет, който ще се извърши след малко“.

Отец Стефан продължи проповедта си: „Днес светата църква чества паметта и на светите 7 братя Макавеи, заедно с блажената им майка Соломония и техния учител Елеазар. Старозаветни мъченици, умрели около 180 години преди Рождество Христово. Свети Йоан Златоуст, размишлявайки върху саможертвата на светите родители, казва наред с много други и предълбоки неща следното: "Нека слушат това майките, нека да подражават на мъжеството на тази жена и на любовта ѝ към децата, и нека така възпитават своите деца. Дело на майката е не само да роди - това зависи от природата, - но и да възпита, защото това зависи от волята ѝ. Не раждането прави една жена майка, а доброто възпитание, което тя дава на своите деца...". От днес започва и Богородичния пост. Той е утвърден от Църковната традиция да чества Успение на Пресвета Богородица и продължава до 15-ти август. А как трябва да се спазва истинският пост според учението на Православната църква? Истинският пост не трябва да се прави само с тялото, а и с душата. Тоест не трябва само да ядем постно, а и да се въздържаме от страсти, грехове и изкушения“.

Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан благопожела на всички благодатен успех, лек и спасителен Богородичен пост и с дързновение да се молим на Божията Майка в предстоящите две седмици.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния постАрхиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния постАрхиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния постАрхиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния постАрхиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния постАрхиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния постАрхиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния постАрхиерейска света Литургия с водосвет в първия ден на Богородичния пост
« предишна новинаследваща новина »