ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна

11 август 2019 19:32, Варненска и Великопреслaвска митрополия
140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна

На 11 август 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан присъства на военния ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от Военноморските сили по повод 140 години от създаването на ВМС и присвояването на първо офицерско звание на випускниците от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров". Събитието се проведе на Морска гара Варна. Заедно с Архиерея бе и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

По традиция, от 1956 г. насам, през месец август Военноморските сили празнично отбелязват своето създаване - 12 август 1879 г. в град Русе. Тази година кулминацията от тържествените чествания, посветени на 140-та годишнина от създаването на ВМС съвпадна с тържествената церемония за връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", випуск 'Княз Александър I".

Сред присъстащите бяха министърът на обраната г-н Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител на Област Варна г-н Стоян Пасев, кметът на Община Варна г-н Иван Портних, дипломати, висши офицери, военнослужители и други.

Началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров поздрави завършващите курсанти. Веднага след това министърът на отбраната, заместник-началникът на отбраната, командирът на ВМС и началникът на ВВМУ връчиха пагоните и дипломите на младшите офицери. Отличилите се курсанти бяха наградени с награди.

Приветствие бе обявено от г-н Румен Радев, президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. Новите лейтенанти бяха поздравени също и от министъра на отбраната и заместник-началника на отбраната. Слово-отговор от името на випускниците произнесе първенецът на випуск "Княз Александър I" лейтенант Петър Генов.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна140 години ВМС и присвояване на първо офицерско звание във Варна
« предишна новинаследваща новина »