ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат новият брой на списание „Амвон“, издание на храм „Св. Атанасий“ - Варна

12 август 2019 19:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Нов брой на списание „Амвон“, издание на храм „Св. Атанасий“ - Варна

Няколко дни преди празника Успение Богородично излезе от печат поредния брой на списание „Амвон“. Уводният материал е посветен на Успението на Божията Майка, възхвалена в Празнично слово на архимандрит Ефрем Филотейски.

За радостта на сърцето ни разказва блаженопочиналият архимандрит Емилиян Ватидис. Близка по тема е статията за щастието в светски и духовен план. В рубриката „Вяра и наука“ са поместени напътствията за борба със стреса на проф. Йоаннис Корнаракис. В „Призив“ е разгледан въпросът със следването на призванието. В едноименната рубрика е представен „Поглед“-ът на ставрофорен иконом Дончо Александров относно проблема с явното осъждане и лепването на етикет на някого, което не е рядкост и в църковните среди. Интересна е и статията на протойерей Андрей Ткачев за неразумното желание за придобиване на земни блага и заробването с дългове. Едеският митрополит Иоил анализира темата за младежта според писанията на св. Йоан Златоуст. Представено е и мнението на Църквата по биоетичните въпроси на изкуственото оплождане. Анализ за отчуждението в семейството, за възпитанието и отглеждането на щастливи деца също присъстват в този брой. Протойерей Ясен Шинев дава някои наставления за възпитанието на децата в посока на спасението на душите им. Четивото „Антихороскоп“ от Виктор Коломиец действа отрезвяващо върху тези, които търсят предсказания за бъдещето си в хороскопите. Особено актуална е темата за живота в обществото на Вирджилиу Георге, в което съвременните средства за информация и социалните мрежи „зомбират“ човешкото съзнание и погубват душата на човека. Увлекателен е разказът за хаджилъка на някогашните българи на Валерий Андонов. Може ли да си християнин и да не четеш Евангелието всеки ден? – с този въпрос ни провокира архимандрит Кирил Павлов. Темата за благодарението на Бога е разгледана от Йоан Каравидопулос. Андрей Конанос ни разказва за Господнето благословение над нас, което понякога е скрито от погледа ни, а в рубрика „Преживяно“ старецът Йосиф Ватопедски ни е оставил своето повествование за братята-монаси Паисий и Дамаскин Ставровунийски.

Като своеобразно празнично заключение, финалните страници на „Амвон“ отново насочват погледа на читателя към Света Богородица, като разкриват особеностите и класификацията в иконографията на Нейния пречист образ.

Екипът на списание „Амвон“ отправя радостно приветствие по повод празника Успение на Пресвета Богородица, като представя поредните разнообразни, внимателно подбрани и старателно подготвени четива за усилване на дръзновението и живот във вярата на тези, които ще ги четат! Изданието се разпространява безплатно.

 

 

« предишна новинаследваща новина »