ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на Бдинския манастир

01 октомври 2010 18:12, Видинска митрополия
Празник на Бдинския манастир

На 1 октомври, когато светата ни Православна църква отбелязва празника Покров Богородичен, в Бдинския манастир „Успение Богородично”, край гр. Видин, се състоя духовно тържество - бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, тържественото богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит. В съслужението взеха участие и йеромонах Неофит, брат на Раковишкия манастир, иконом Славейко Борисов, както и йеродякон Максим, брат на Бдинската света обител.

Със сладкогласно пение службата бе огласена от архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир, и архимандрит Евтимий, енорийски свещеник в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, Видин.

Молитвено участие взе архимандрит Поликарп, игумен на Успенския манастир, Видин. Той произнесе проповед за празника.

След литургията Величкият епископ Сионий преподаде архипастирския благослов от митрополит Дометиан, а от свое име изказа благодарност на архимандрит Поликарп, негов духовен син, за грижите, които полага за духовния растеж на светата обител.

Архимандрит Поликарп благодари на викарния епископ за топлите чувства и отправените благопожелания и изрази задоволството си, че с благословението на митрополит Дометиан те са заедно в този тържествен ден, на този светъл празник на манастира.

След благопожеланията към игумена бе осветено и раздадено коливо за благословение на дошлите в светата обител християни.

По стародавна традиция всички християни, които бяха дошли да вземат молитвено участие в богослужбата, бяха почерпени в архондарика на манастира с кафе и сладинки от ръководството на манастира, а официалните гости, сред които бяха и г-жа Елка Георгиева - зам.-областен управител на гр. Видин, Джевахир Хасан - имам в местната джамия, както и служителите при Видинската митрополия, бяха поканени на празничен обяд в манастирската трапезария.

*******

Храмовият празник на Бдинския манастир „Успение Богородично” е на 15 август, но поради голямата ангажираност на архиереите и духовенството на този ден с епархийски духовни дела, с благословението на Видинския митрополит Дометиан празникът се чества на 1 октомври, когато е светлият ден Покров на Пресвета Богородица. Още повече, че има историческо сведение, според което древната Бдинска обител е носела името "Покров Богородичен".

Текст: йеродякон Максим
Снимки: архимандрит Поликарп и архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Празник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастирПразник на Бдинския манастир
« предишна новинаследваща новина »