ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване 85-годишнината на ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов

13 август 2019 17:59, Софийска митрополия
Честване 85-годишнината на ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов

На 1 август, когато Църквата отбелязва празника Произхождение (изнасяне) на св. Кръст Господен, в столичния катедрален митрополитски храм „Св. Неделя“ се извърши тържествено богослужение с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Светата Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него бяха Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов, който в този ден изпълни своята 85-годишнина, също неговият зет иконом Кирил Попов, свещеник Арсений Каньов, протодякон Иван Петков и дяконите Петър Славов и Сотир Христов. Песнопенията се изпълняваха от мъжкия катедрален хор, дирижиран в този ден от внука на дълбоко уважавания рожденик - Кристиан Попов.

В катедралния храм „Св. Неделя“ се пази скъпа светиня – частица от Кръста Господен, която е вградена в специално изработен кръст. За голяма духовна радост, както е положено в този ден, той беше изнесен за поклонение от всички вярващи. Духовници, певци и многоброен богомолен народ с едни уста и едно сърце се молеха и възхваляха нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос за Неговата величайша жертва на Кръста!

След като се причасти със светите Тайни, рожденикът ставр. ик. Кръстан Вукашинов, вдъхновен от празника, се обърна към присъстващите с впечатляващо слово, в което каза: „Светият Кръст честваме днес. Той беше страшно оръдие за наказание на престъпници, но стана победно знаме и несъкрушимо оръжие срещу сатанинската злоба, срещу всичко дяволско и всичко зло и лошо, което се говори и върши на земята. […] Като честваме Кръста на Спасителя, на който Той беше невинно прикован, нека никога да не се съмняваме в Божията сила и милост. А винаги, когато чуем, че бие църковната камбана, да се осеним със светия кръст; и ако е празник, и имаме възможност, да посетим светата служба. […] Господ ще чуе молитвата ни, ако тя излиза от чисто и милостиво сърце, и ще я изпълни. […] Нека да кажем: Благодарим Ти, Господи, за Твоето човеколюбие, че въпреки нашата греховност Ти не ни изоставяш сами […] Пожелавам на всички вас силата на св. Кръст Господен, който целунахме днес и с който ознаменувахме светата Литургия. Служихме и се помолихме за мир, за здраве, за добро по цялата земя; да няма раздори и войни, да няма нещастия и страдания, а само да вярваме, че за всичко Господ е причината - и въздухът, който дишаме, и храната, която приемаме, и слънцето, което ни топли - всичко е даром от Бога. Затова да се осланяме и уповаваме само на Неговата помощ и закрила, да се осеняваме със св. Кръст, да побеждаваме дяволските козни с кръстното знамение и да прославяме Бога, докато сме на земята, а и след това Бог да ни даде да Го славим и там, където пребъдват всички, които са на Бога угодили.

Нека Божието благословение и Неговата милост да пребъдат над вас, над чедата и домовете ви! Амин! Честит празник на всички!”

В края на св. Литургия архимандрит Василий огласи поздравителен адрес от Негово Светейшество патриарх Неофит до уважавания високоблагоговеен рожденик по повод кръглата му годишнина. (Поздравителният адрес се публикува отделно).

Видимо развълнуван отец Кръстан отговори със следните думи:

„Господ беше милостив да ме доведе и днес в храма „Св. Неделя“. Благодаря Ви за хубавите думи, които казахте за мене, грешния. Изразявам моята искрена благодарност и християнска любов към Негово Светейшество, нашия мил и човечен патриарх, дядо Неофит. Господ и на него да даде много години, за да носи светлината на словото Господне по мрака, който се мъчи да обземе земята. Бог е по-силен от дявола. Затова и нашето слово, и молитвите в църквите, които се отправят, Господ ще ги чуе и ще запази християните и добрите хора. Лошите ще вразуми, за да има „на земята мир, между човеците благоволение“ (Лука. 2:14), защото всички сме братя и сестри и чеда Божии.

На Негово Светейшество и аз смея да пожелая: нека Бог чуе молитвата на всички нас да го ободрява с крепко здраве, да ни учи с благите си слова, да ни пее и да прославя Бога с великолепния си глас и чудната проповедническа благодат, която е в него, за да можем всички - и добри и лоши, и вярващи и невярващи, като чуем добрите слова на Църквата, казани от нейния първойерарх, да се трудим и да вървим към пътя на спасението, а той е през светата Църква Господня.

Много ми е драго! Щастлив се чувствам днес от това, че виждам толкова много християни, събрани в храма „Св. Неделя“.

Нека Господ бъде милостив да не забелязва дребните ни шумоления и глупави думи, когато се увлечем в някой разговор, но да помним винаги, че сме Господни. „Живеем ли, или умираме – Господни сме“ (Рим. 14:8).

Бог да бъде милостив към всички. А на Негово Светейшество, от дълбочината на сърцето си, изразявам моята любов и признателност за неговите добрини, които е сторил към мене! Бог да го пази много години да води Църквата към добро!“

Последва поздравление към отец Кръстан от предстоятеля на катедралния храм ставр. ик. Мина Минчев, който преди повече от 30 години служи заедно с рожденика и по-късно приема неговия отговорен църковен пост.

Прозвучаха тържествени многолетствия с благослов от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, архимандрит Василий и ст. ик. Кръстан Вукашинов.

След такова духовно преживяване, единствено може да се възкликне с думите на Псалмопевеца: „Ще пея (и ще служа) на моя Бог докле съществувам“ (Пс. 103:33).

СНИМКИ от събитието, БИОГРАФИЧНИ ДАННИ за ставрофорен иконом Кръстан Вукашинов и ПОЗДРАВИТЕЛНО ПИСМО по случай годишнината му от Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, можете да откриете тук:https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/3191-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-85-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-2?fbclid=IwAR2OHzVeDt85ze1HKI432aF9s5aDMgv0xZdqlabAxTo6xllZMwqci7m3kkM

Текст: иконом Кирил Попов
Снимки: Борис Попов
Видео: Любомир Върбанов

 

 

« предишна новинаследваща новина »