ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С архиерейско богослужение бе открита академичната учебна година в Богословския факултет на Софийския университет

01 октомври 2010 18:45, Софийска митрополия
С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет

С преподаватели и студенти бе изпълнен днес, 1 октомври, академичният параклис на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в София. По традиция в този ден, когато се чества празникът Покров на Пресвета Богородица и Църквата почита светите песнотворци Йоан Кукузел и Роман Сладкопевец, се открива академичната учебна година за студентите богослови, приети редовна форма на обучение. С благословението на Българския патриарх Максим, празничното богослужение бе оглавено от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод. В съслужение с архиерея в св. Литургия взеха участие: протопрезвитер Николай Шиваров, ик. Ангел Ангелов, предстоятел на храм „Св. София – Премъдрост Божия", свещ. Климент Харизанов от храм „Преображение Господне” и дякон Иван Иванов.

За повечето от присъстващите нови студенти (те наброяват 100 души) бе особено вълнуващо празничното архиерейско богослужение. За разлика от предишни години, сега интересът към богословското образование е сравнително засилен и не всички желаещи са успели да влязат за обучение. Деканът на факултета доц. д-р Емил Трайчев споделя, че по време на приемния изпит самите кандидати, без да са били провокирани с въпрос, са се определили като вярващи православни християни, които водят църковен живот. Вероятно затова множеството припяваше заедно с хористите части от богослужебните песнопения.

В края на св. Литургия Стобийският еп. Наум произнесе слово, в което припомни за покровителството, застъпничеството и закрилата на св. Богородица върху всички, които с искрена молба се обръщат към нея за помощ. Тълкувайки духовния смисъл на чудото във Влахернския храм, епископът каза още: „Защо това видение не било забелязано и от такъв човек, какъвто бил патриарх Тарасий, защо св. Андрей, съзерцавайки видението, бил преизпълнен най-вече с радост, а св. Епифаний - със страх. Целта на християнските поучения се състои в това да представи всичко, което касае разглеждания предмет, а също така и да подтикне към собствено размишление слушателите. Който към слушането присъединява собственото размишление, у него и от малкото излиза много. А който само слуша и не размишлява, за този и многото бива безполезно”.

В края на словото си архиереят приветства студентите и преподавателите на богословската школа от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и Св. Синод на Българската православна църква с празника и с началото на академичната учебна година, като молитвено благопожела Пресветата Дева да простре своя покров върху всички, за да преподават, слушат и разбират богословската наука за „Церкви и Отечество на пользу”.

От името на факултетното ръководство и преподавателската колегия благодарност към архиерея и благопожелания към студентите изказа доц. Иван Рашков - зам.-декан на БФ. Празничният ден продължи с водосвет, след който еп. Наум раздаде студентските книжки на първокурсниците. Всеки един от новите студенти получи лично благословение от архиерея и благопожелание за добър успех в усвояването на богословската наука.

На чаша кафе в ректората духовенството и преподавателската колегия размениха мисли за предстоящата отговорна работа.

В рамките на деня бе осъществен Ден на отворените врати в библиотеката на факултета.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет С архиерейско богослужение бе открита академичната година в Богословския факултет
« предишна новинаследваща новина »