ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение Богородично

15 август 2019 12:02, Българска Патриаршия
Патриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение Богородично

"Нека пресветлят образ на Божията майка, прославян днес в нейното Успение, бъде всякога пред нас, в нашия всекидневен живот и нашето всекидневно подвизаване в благочестието, та укрепвани от нейната любов и вдъхновявани от нейния пример, и ние да живеем в мир с Бога, като избрани и достойни съсъди на божествената благодат, изобилно изливаща се над нас в Църквата Христова, за да заслужим и ние венците на нетлението и живота, „що Господ е обещал на ония, които Го обичат“ (Иаков 1:12).", каза в словото си Светейшият патриарх Неофит след края на тържествената св. Литургия, която бе възглавена от него в Троянската св. обител.

Пред чудотворната икона на Майката Божия стотици православни християни от цялата страна се помолиха. Рано сутринта днес пък бе извършена полунощница и литийно шествие с плащаницата, на която е изобразен празникът Успение Богородично.

По време най Тайнството Евхаристия Светейшият патриарх съслужи с Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички епископ Сионий, игумен на Троянската св. Обител и Бачковската св. обител и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността”, свещеници и протодякон Иван Петков и дякон Деян Коруновски.

В края на богослужението Негово Светейшество се обърна със слово към събралото се множество. В словото си той каза, че “в това светло тържество на нашата вяра и нашата надежда ние сме призвани от Църквата да осъзнаем, че земният живот и светостта на Пресветата Небесна царица трябва да бъдат усилия и крайна цел и на всеки от нас; че образецът, оставен ни от нея и нейното съработничество в богочовешкото дело на спасението ни, не е нещо непостижимо за нас, а призвание на всекиго, който изповядва Христовото име и с вяра се спасява в светата Му Църква. Успението на Пресвета Богородица, нейното дивно въздигане на Небесата, е и първият истински плод от Боговъплъщението и спасителните за нас Кръстни страдания на Богочовека и наш Спасител Иисус Христос. С този изобилен живот (Иоан 10:10), който ни е даруван по милостта Божия, днес първа от всички човеци се удостоява Пречистата Божия майка. Тази, която бе удостоена да стане Божия обител, днес напуска света и се въздига към небесните селения", каза още той.

" Нека дивната Небесна царица никога не отвръща взора си и от тази, посветена на нея, благословена света обител, над подвизаващите се в нея всечестнѝ иноци и над всеки, който с вяра и с упование в Божието човеколюбие и милост пристъпва към нейния свят образ и благоговейно я почита, заедно с родения от нея наш Господ и Спасител Христа Иисуса.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица Господ Бог да милва и пази всички нас, и да ни дарува Своето вечно спасение!", добави още Негово Светейшество.

По традиция бе извършено и литийното шествие с чудотворната икона на Божията Майка - Троеручица, в което се включиха стотици православни християни.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Патриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение БогородичноПатриаршеска св. литургия в Троянската св. обител по повод Успение Богородично
« предишна новинаследваща новина »