ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив

15 август 2019 14:35, Пловдивска митрополия
Опело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив

На 14 август, в навечерието на празника Успение Богородично, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Празнична вечерня с Опело Богородично в катедралния храм "Успение Богородично", гр. Пловдив.

С митрополита съслужиха: Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, ставр. ик. Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия и председател на храма, ставр. ик. Добромир Костов - епархийски духовен надзорник и ректор на ПДС и ПДА, ставр. ик. Георги Славчев - епархийски съветник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, йеромонах Максим и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълниха духовниците, митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и смесеният хор при катедралния храм с диригент Боряна Панайотова.

В центъра на храма бе поставена Богородичната плащаница, а събраните около нея духовници и хорове изпяха антифонно стиховете на Богородичното Опело.

След Опелото владиката, придружаван от богомолния народ и свещениците, в литийно шествие около храма понесоха плащаницата, изобразявайки погребението на Светата Дева в Гетсимания.

В края на богослужението митрополитът се обърна към народа със слово за Пречистата Владичица, в което говори за Нейните безкрайни добродетели - пример за нашия живот в Христа.

Снимки: http://plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1943-14-08-2019.html

 

 

Снимки

Опело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в ПловдивОпело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в ПловдивОпело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в ПловдивОпело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в ПловдивОпело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в ПловдивОпело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в ПловдивОпело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в ПловдивОпело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в ПловдивОпело на Пресвета Богородица в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »