ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и литийно шествие на празника Успение Богородично, Ден на Варна

16 август 2019 09:10, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на Варна

На 15 август 2019 г. град Варна бе изпълнен с празнична атмосфера. Повод бе честването на един от най-древните Богородично празници - Успение Богородично, водещ своето началото от IV-V век, когато йерусалимските християни са чествали паметта на Пресвета Богородица в Гетсимания, където са сочили гроба на Богоматер.[1]

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната богослужба в Катедрален храм „Успение Богородично“. Заедно с него съслужиха председателят на митрополитската катедрала и духовен надзорник ставрофорен иконом Димитър Стоев, иконом Емилиан Христов от град Самоков, протойерей Йордан Найденов, протойерей Ивалин Славов и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Благолепният катедрален храм бе изпълнен от варненци и гости на града, които прииждаха през целия ден, за да помолят Пресвета Богородица за нейното застъпничество пред Бога и нейния покров. Сред присъстващите бяха кметът на Община Варна г-н Иван Портних, началникът на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров, началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и други.

След прочитането на апостолското четиво (Филип. 2:5-11) и евангелския текст (Лк 10:38-42, 11:27-28), Негово Високопреосвещенство произнесе проповед, започвайки с думите: „Много духовен, богословски и благодатен смисъл има в празника на усението на Божията Майка. Затова и през всички дни, тези 14 дни, които предшестват празника и които ние наричаме пост, посветен на Успението, имахме възможност всяка вечер на нейния молбен канон, така наречен Параклис, да очертаем различните моменти в смисъла на този празник. Днес отново се явява Божията Майка, но вече в слава чрез нейното успение“.

Архиереят продължи: „След упокоението на даден човек, обикновено натъпва време за плач. След това идва времето на утешението. След едното и другото децата и сродниците на починалия се ползват от неговото наследство. И успението на Божията Майка Пресвета Владичица Богородица би следвало да се съпровожда от подобни последствия по сродното с нас нейно естество и по изобилията на дадената ѝ благодат. Плакали светите апостоли, когато животът на Майката на Светлината като тиха заря угаснал пред техните очи. Сълзите на апостолите били сълзи на естествената печал, но заедно с това били сълзи на благодатно умиление, защото вярата в неумиращата благодат на Майката Господня и чувството на благоговейна любов към нея господстави над чувството на раздяла“. „Пълно и съвършено утешение апостолите получили, когато в третия ден след нейното успение, заради закъсняването на свети апостол Тома за погребението ѝ, отваряйки нейния гроб, не намерили пречистото ѝ тяло, а след това видели нея, възкръснала в слава и от самата нея чули утешителни слова: „Радвайте се, защото съм с вас през всички“. Църквата Христова прие от Света Богородица това наследство и го пази, и от ден на ден, от година на година, от век на век не престава да го разделя с нас“, допълни още Негово Високопреосвещенство.

Митрополит Йоан завърши проповедта си с думте: „Обични в Господа братя и сестри, ако ние не сме съумели или справедливо да кажем - не сме се подбудили, по примерна на Божията Майка, да придобием радостта на духа в Бога, Сасителя наш, то нека да побързаме да възприемем скръбта по Бога, както казва свети апостол Павел, която произвежда неизменно покаяние за спасение (вж. II Кор. 7:10), чрез която скръб можем да достигнем накрай и радостта от спасението. Честито Успение Богородично! Амин!“.

Песнопенията на утренята бяха изпълнени от клиросния певец Тодор Тодоров. Мъжкият хор при митрополитската катедрала с диригент Валентин Кубратов украси светата Литургия. Присъстващите се насладиха на изпълнените песнопения от Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел - Ангелогласният“ с диригент Кристиян Попов. Камерният ансамбъл бе във Варна по покана на Община Варна и взе участие в богата и разнообразна програма, посветена на празника на Варна.

В края на светата Литургия Архиереят произнесе слово, в което поздрави именниците и всички с радостния празник на успението на Божията майка и празника на Варна. Той изрази от свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска епархия благодарност за доброто отношение към Църквата. Последва многолетствие.

По установената традиция пред Катедралта се извърши ритуал по издигане на знамето на Варна на фона на националния химн, в изпълнение на Представителния духов оркестър на Военноморските сили. След това последва литийно шествие, водено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с икона на Божията Майка, на която е изобразено нейното успение.

[1] Чифлянов, протопр. проф. Б. Православна литургика. С., 2008, с. 99.

Снимки, видео и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаАрхиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаАрхиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаАрхиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаАрхиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаАрхиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаАрхиерейска св. Литургия на празника Успение БогородичноАрхиерейска св. Литургия на празника Успение БогородичноАрхиерейска св. Литургия на празника Успение БогородичноАрхиерейска св. Литургия на празника Успение БогородичноАрхиерейска св. Литургия на празника Успение БогородичноАрхиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаАрхиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаАрхиерейска св. Литургия на празника Успение БогородичноАрхиерейска св. Литургия на празника Успение БогородичноАрхиерейска св. Литургия на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаЛитийно шествие на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаЛитийно шествие на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаЛитийно шествие на празника Успение Богородично, Ден на ВарнаЛитийно шествие на празника Успение Богородично, Ден на Варна
« предишна новинаследваща новина »