ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Самоковския девически манастир

02 октомври 2010 23:43, Софийска митрополия
Пострижение в Самоковския девически манастир

На 1 октомври в Самоковския девическия манастир “Покров Богородичен” бе отслужена празнична св. Литургия по повод храмовия празник на обителта - Покров на Пресвета Богородица. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим литургията бе оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия.

За манастирското сестринство имаше двойна радост в този ден, тъй като към монашестващите сестри се присъедини нова монахиня. Пострижението в ангелски образ бе извършено на вечерното богослужение в празничния ден от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Новата монахиня е на послушание в св. обител от четири години. Тя бе водена под мантия от сестра Херувима, една от старшите сестри в манастира. При пострижението й бе дадено името Пелагия.

Епископ Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Максим всепреподобната игумения Гавриила, посветила се на Бога в тази света обител от петнайсетгодишна, поздрави сестринството с храмовия празник, а на новата монахиня каза напътствени думи за предстоящия монашески подвиг.

Архиереят припомни за великата Застъпница на човешкия род, която винаги чува нашите молитви, но когато се потрудим с вяра и искрено, сърдечно моление. „Пожелавам Божията Майка да ви пази под своя всегдашен покров, да ви дава утеха и нека заедно се молим в тази света обител и с радост да творим делото Господне”- завърши архиереят.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Тодор Стоянов

 

 

Снимки

Въвеждане на послушницата в храма Под мантията на духовната старица Поклон преди началото на пострижението Пред епископа Пред епископаПоследование на пострижението Пострижението Обличане на новопостриганата монахиняПоставяне на схимата Последование на пострижението Последование на пострижениетоМолитва за духовно старчествоМолитва за духовно старчествоПоследование на пострижаниетоСестра Пелагия Еп. Йоан казва напътствени слова на новопостриганата монахиня
« предишна новинаследваща новина »