ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успението на Рилския Чудотворец

19 август 2019 23:57, Рилска света обител
Преп. Йоан Рилски

С всенощно бдение и Архиерейска св. Литургия в Рилската св. обител бяха отбелязани 1073 г. от успението на нейния основател и покровител на българите – преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Неделният ден събра в манастира голямо число православни християни, дошли от всички краища на страната да преклонят колена пред Рилския светец. По време на цялото богослужение раклата с честните му мощи бе открита за стотиците вярващи.

Неврокопският митрополит Серафим оглави продължилото повече от 9 часа празнично богослужение. В съслужение с него бе игуменът на св. обител Адрианополски епископ Евлогий, както и свещеници от различни епархии. Клиросите украсиха с песнопения псалти, ръководени от г-н Андрей Касабов и г-н Георги Радев.

Поучителното си слово м-т Серафим изгради върху основните съвети на преподобни Йоан от неговия Завет, който е настолна книга не само за рило-манастирското монашеско братство, но и за всеки духовник и мирянин, който смята себе си поклонник и последовател на св. Йоан. Той предаде и първосветителския поздрав на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит към братството и миряните в св. обител.

Призив към всички, които упорстват и не приемат благодатните съвети за вечен живот на Рилския закрилник отправи и Преосвещеният игумен епископ Евлогий. Сърдечни благодарности изказа към гостуващия архиерей за това, че на празниците на обителта винаги намира време и сили да бъде част от тържественото им честване, както и да отправи архиерейския си благослов от амвона на съборния храм. Благодари също на псалтите и на всички братя и сестри в Христа, за усърдието по време на многочасовото богослужение. Голяма част от присъстващите в храма се сподобиха с Христовите тайни.

Ти, който и след земната си кончина за всинца ни си непоколебим стълп срещу нападенията на врага на човешкия род, велегласно зовем: Радвай се, отче Йоане, пресветли светилниче!

 

 

 

 

Снимки

Всенощно бдениеВсенощно бдениеВсенощно бдениеСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. Литургия
« предишна новинаследваща новина »