ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Сръбският патриарх Ириней бе официално въдворен на престола на Печката патриаршия

03 октомври 2010 19:17, Българска Патриаршия
Интронизацията на Сръбския патриарх Ириней

След като в началото на тази година на патриаршеския престол на Сръбската православна църква се възкачи 45-ият й предстоятел - архиепископ Печки, митрополит Белградско-Карловачки и патриарх Сръбски Ириней, днес - 3 октомври - се състоя неговото официално въдворяване. По традиция това се извършва в Печката патриаршия, която продължава да се счита за духовен и административен център на Сръбската православна църква и седалище на Сръбския патриарх.

Представители на всички сестри поместни православни Църкви дойдоха в ставропигиалната лавра на Печката патриаршия, за да вземат участие в това тържество. В оглавената от Сръбския патриарх Ириней празнична св. Литургия са взели участие: митрополит Емануил и митрополит Теолипт от Вселенската патриаршия, Пилусийски митрополит Калиник (Александрийска патриаршия), архиепископ Нифон (Антиохийска патриаршия), Йордански архиепископ Теофилакт (Йерусалимска патриаршия), Волоколамски митрополит Иларион (Московска патриаршия), митрополит Герасим Шарашенидзе (Грузинска патриаршия), Олтенийски митрополит Ириней и епископите Никодим и Данило (Румънска патриаршия), Видински митрополит Дометиан (Българска патриаршия), архиепископът на Нова Юстиниана и целия Кипър Хризостом (Кипърска архиепископия), Серески митрополит Теолог и митрополитът на Нова Смирна Симеон (Еладска архиепископия), митрополит Вератийски Игнатий (Албанска православна църква), архиепископ Люблински и Холмски Авел (Полска православна църква), Пражки архиепископ и митрополит на Чешките и Словашките земи Христофор, епископът на Питсбърг и Западна Пенсилвания Мелхиседек (Православна църква на САЩ). На Негово Светейшество патриарх Ириней са съслужили и епископи на Сръбската православна църква.

По време на богослужбата при възгласи „Достоен” Сръбският патриарх Ириней е възведен на трона на Сръбската патриаршия от високопреосвещените митрополити Загребско-Люблянски Йован и Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий.

В края на чинопоследованието патриарх Ириней е произнесъл слово.

На архиерейската св. Литургия са присъствали президентът на Република Сърбия Борис Тадич, престолонаследникът Александър Караджорджевич и представители на дипломатическия корпус. Над 7000 православни християни от цяла Сърбия и разсеяние са дошли в манастира в Печ за да вземат участие в това събитие въпреки заплахите отсрана на албанското население.

От 1999 г. манастирът се охранява от италински воиници от КЕЙФОР, които през метежната 2004 г. успяват да запазят обителта от албански терористи възнамеряващи да го подпалят. През изминалите 10 години много италиански воиници на КЕЙФОР са приели православната вяра. Но в празничния за Сръбската православна църква ден на интронизацията на нейния предстоятел никой, нито местната полиция, нито международните сили са успели да запазят поклонниците от нападенията на косовските албанци. По пътя към манастира автобуси и автомобили са бели замеряни с камъни и са претърпели сериозни щети.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Интронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейИнтронизацията на патриарх ИринейКосовски албанци протестират срещу поклоницитеНа път за ПечСчупено стъкло на автобус от косовски албанциСчупено стъкло на автобус от косовски албанциСчупено стъкло на автобус от косовски албанциНа път към мънастира
« предишна новинаследваща новина »