ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов свещеник на Софийска епархия

03 октомври 2010 20:07, Софийска митрополия
Нов свещеник на Софийска епархия

В неделния ден, 3 октомври, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие ставр. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала, храмовото духовенство и дякони. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на св. Литургия викарният епископ ръкоположи за свещеническо служение дякон Любомир Стоянов.

Новият свещеник е роден през 1983 г. в гр. Враца. Основното си образование придобива в село Зверино, след което е приет и успешно завършва през 2002 г. петгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. През същата година е приет редовна форма на обучение в Богословския факултет на СУ, откъдето успешно се димломира през 2007 година. По време на богословската си подготовка и след това редовно участва в църковното богослужение в софийски храмове като делничен и празничен певец. По време на висшето си богословско образование песнослови Бога в митрополитската катедрала „ Св. Неделя”. На 11 май 2009 г. е ръкоположен за дякон в столичния храм „Св. Кирил и Методий”от Знеполския еп. Йоан.

Архиереят му пожела отговорност, кротост, търпение и послушание към св. Църква. Той го настави да бъде отговорен при спазване на молитвеното правило, усърден при изпълнение на Божиите заповеди, изряден при извършване на св. Литургия, бдителен в тайнството Покаяние и изповед, внимателен при даване на духовен съвет, да бъде пример и да проявява християнска любов към всички и така да запази благодатния дар до края на дните си. „С Божията благодатна помощ, на добър час!”- му благопожела епископът.

Проповед за Втората неделя след Въздвижение произнесе ставр. ик. Антон Вълчанов. Той говори за Божието милосърдие, за което е „гласът на днешното литургийно евангелско четиво. За да го заслужим, трябва да подражаваме на нашия Небесен Отец, да бъдем милосърдни в отношенията помежду си”. Отец Антон каза още: „В днешните тревожни, но и сити в сравнение с други исторически епохи времена, когато християните не сме гонени открито и вярата ни не се преследва, ние все по-малко обичаме ближния, а за враговете си нямаме никакво добро чувство. Злото в света, което няма собствено битие, но живее чрез нашето отпадане от доброто, се умножава поради нашето отдалечаване от Бога. Истина е, че за да общуваме с Бога, ние трябва да сме очистили сърцата и душите си, а това изисква усилия. Всяко усилие ни изважда от телесен комфорт, лишава ни от удобствата, с които сме свикнали. Пестейки трудовете за достигане на Бога, ние пестим любовта към ближния. Пестейки любовта, ние правим благословената от Бога земя все по-лошо място за живеене. Този порочен кръг може да се разкъса единствено чрез призоваване на Бога – ако силите ни не достигат в трудовете, да молим Бога да ни укрепява в тях! Ако омрачаването на сърцата разколебава вярата ни, да молим Бога да помогне „на неверието ни” (Марк. 9:24)!”

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Великият входВеликият входРъкоположение за свещеникЕп. Йоан представя дякон ЛюбомирРъкоположение за свещеникДякон Любомир и ставр. ик. Антон ВълчановСвещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеОбличане на новия свещеникЕп. Йоан и новоръкоположеният свещеник Любомир СтояновЗнеполски епископ Йоан и свещеник Любомир СтояновСтавр. ик Антон ВълчановНовият свещеник Любомир Стоянов Новият свещеник Любомир Стоянов БогомолциРаздаване на нафората
« предишна новинаследваща новина »