ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Освещаване на нов храм в село Росица в началото на Църковната нова година

02 септември 2019 12:41, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освещаване на храм "Св. Йоан Рилски"

На 1 септември 2019 г., начало на Църковната нова година, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети новопостроения храм "Св. Йоан Рилски" в село Росица, Община Генерал Тошево, Добричка духовна околия. В богослужбата съслужи председателят на храма свещеник Петър Димитров.

Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров изпълниха църковните песнопения. Множество жители на село Росица се бяха насъбрали около новия храм, посветен на Рилския пустиножител. Той е сглобяем, от гръцки тип и е предварително направен в Гърция, откъдето частите му са пренесени и сглобени в селото.

Сред официалните лица бяха г-н Валентин Димитров, кмет на Община Генерал Тошево и г-жа Димитричка Стоянова, кмет на село Росица. Сред присъстващите бе и г-н Стелиян Стоянов и други дарители, допринесли за това жителите на селото да имат свой храм.

Митрополит Йоан подари икона на Божията Майка "Касперовская" на енорията при храма.

В словото си Негово Високопреосвещенство поздрави всички с началото на Църковната нова година. Архиереят изрази своята благодарност и към всички, които са допринесли за молитвения дом, единствен в село Росица. Той допълни, че отбелязването на празника на този храм е подходящо да бъде на 18 август, когато е успението на свети Йоан Рилски Чудотворец, неговото прославление, неговото преставяне пред Бога.

Текст: Георги Великов; Снимки: Веселин Дончев

 

 

Снимки

Освещаване на храм "Св. Йоан Рилски"Освещаване на храм "Св. Йоан Рилски"Освещаване на храм "Св. Йоан Рилски"Освещаване на храм "Св. Йоан Рилски"
« предишна новинаследваща новина »