ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Военната академия "Г. С. Раковски" тържествено откри новата 2019/2020 учебна година

03 септември 2019 17:30, Софийска митрополия
Военната академия "Г. С. Раковски" тържествено откри новата 2019/2020 учебна година

На 2 септември, ден след като започна новата църковна година, Военната академия „Георги Стойков Раковски“, тържествено откри своята академична учебна година.

Празничният ден в най-старото учебно училище у нас, започна с отслужването на света Литургия в храм „Св. Архангел Михаил“, който се намира на територията на Академията и продължи с тържествена церемония.

На откриването присъстваха стотици военни офицери, преподаватели, гости и обучаващи се във военните дисциплини студенти.

Събитието бе уважено от Министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, както и от военни аташета, генерали и представители на различни войскови формирования.

Церемонията започна с отслужването на празничен водосвет, който с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе предстояван от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха свещеник Йордан Божилов, който обгрижва военния храм, свещеник Костадин Тренев и дяконите Георги Читалов и Петър Славов.

След водоосвещението, епископ Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит с началото на новата учебна година гостите, преподавателите и обучаващите се във военното дело.

„Бог да ви благослови и да ви дарува всичко онова, от което имате нужда, за да се развивате, преуспявате и да бъдете гордост на майка на България. На многая и благая лета!“- благопожела викарият.

След като премина приемането на стоя, в официалния салон на Военната академия се състоя празнична програма, на която бяха прочетени получените поздравителни адреси.

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“, Генерал-майор д-р Груди Ангелов приветства гостите с добре дошли и направи кратка ретроспекция на историята на най-старата военна школа у нас, която вече за 107 път ще приеме нови студенти.

С голямо задоволство генералът отбеляза, че тази година за първи път в Академията ще се обучават бакалаври, в четиригодишен курс и изрази радостта си в значително увеличаващия се брой желаещи за участват в магистърските военни програми.

По традиция министърът на отбраната и началникът на отбраната изнесоха първите лекции за новата учебна година пред командно-преподавателския състав и слушателите на висшето военно учебно заведение.

През учебната 2019/2020 година Военната академия посреща общо 357 обучаващи се. От тях 259 ще се обучават в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” с шест специализации от професионално направление „Военно дело”.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmGE8CMU

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »