ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представители на БПЦ-БП взеха участие във Форум за християнски комуникатори

06 септември 2019 17:17, Българска Патриаршия
архиепископа на Катар Макариос, митрополит Никодим и митрополит Киприан

От 3-ти до 6-ти септември 2019 г в Будапеща се провежда международната конференция „Форум за християнски комуникатори“ (хората, които осъществяват комуникацията - общуването - между християните и света), организирана от Националния университет за държавни служители в партньорство с Министерството на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария. Тридневното събитие, отворено за широка публика е обединено около малко забелязваните доскоро теми като християнска журналистика, християнството в XXI век, преследването на християнството, християнството и семейството. Някои от въпросите във фокуса на конференцията са: Какво е значението на християнството в XXI век? Как да тълкуваме днешните европейски и глобални процеси? Коя е най-голямата дилема на нашето съвремие? Какво означава християнска журналистика? Кои са градивните елементи на християнските ценности? Кои християнски ценности са най-застрашени? Как да съществуват християнските общности днес и за в бъдеще?

В рамките на всяка тема различните аспекти се дискутират подробно в отделни панели. Лекторите са международно признати експерти. Поканени са църковни ръководители, общественици, университетски преподаватели, политици, журналисти от всички краища на света, така че възможно най-широк кръг от мнения да бъдат представени на форума. Привлече внимание откриващата лекция на вицепремиера на Унгария Жолт Семен, който наблегна на Християнската идентичност на Европа, но силно впечатление направиха и Негово Високопреосвещенство сирийският митрополит на Мосул и Енвиронс Мор Никодим Дауд Мати Шараф с лекцията си за преследваните християни в Близкия изток, както и Негово Високопреосвещенство Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) с лекцията си „Християнство и идентичност в 21-ви век“.

По решение на Св. Синод на Българска Православна Църква - Българска Патриаршия участие във форума взеха Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и иконом Николай Георгиев. Те проследиха с внимание темите и съдържанието на лекциите и дискусионните панели и се срещнаха, и разговаряха по темите на форума с някои от водещите лектори и ключови делегати от домакините и гостите: Митрополита на Мосул и Енвиронс Никодим Мати Шараф, Архиепископа на Доха Макариос и Волоколамския митрополит Иларион.

Християнската идентичност на Европа очевидно ще е все по-често в обществените дискусии и то не само на стария континент. Важно е, че самите носители на тази идентичност осъзнават важността отново да свидетелстват за Иисус Христос като Пътят, Истината и Животът на европейските народи и да го правят независимо от трудностите в този свят „в Името на Отца и Сина и Светия Дух“, както започна лекцията си Негово Високопреосвещенство митрополит Никодим, и както приветства Българският патриарх Неофит участниците във форума: “Всеки ден и във всички дни на живота носете достойно, по съвета на светия апостол, “Божието всеоръжие…като си препашете кръста с истина и се облечете в бронята на правдата, …в готовност да благовестите мира“ (Еф. 6:13-15).

Текст и снимки: иконом Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод

 

 

Снимки

Митрополита на Мосул и Енвиронс Никодим Мати ШарафВолоколамски митрополит Иларион Вицепремиер на Унгария г-н Жолт Семен
« предишна новинаследваща новина »