ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Рождество Богородично

08 септември 2019 12:17, Българска Патриаршия
Български патриарх Неофит

Днес настана началото на нашето спасение, люде,

защото ето – яви се предназначената от древни родове

Майка и Дева и вместилище Божие

(Стихира, гл. 1)

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В първите дни на новата Църковна година посрещаме и първия голям празник от годишния богослужебен кръг – дивното и славно Рождество на Пресвета Богородица. В този свят ден отново благодарим на Бога за пренепорочната Негова отроковица, идваща в нашия свят, за да принесе човешкия дял към предвечния Божи план за Въплъщението на Божия Син и Слово, за нашето освобождение и спасение – за да се изпълни чрез нея обещанието, дадено от Всевишния Бог за спасението на човеците от робството на греха и смъртта.

Нея, благословената между жените (Лука 1:28), възхваляваме и прославяме и днес, в деня на нейното свято Рождество, тъй като без нея нямаше да бъде възможно нищо от онова, което Бог стори за нас и за нашето изкупление. За нея – предвидяната от Твореца в Неговия божествен промисъл и безброй пъти предизобразявана в старозаветните дни, днес ние отново благодарим, и от нейния пречист и свят образ се вдъхновяваме в нашия всекидневен християнски живот и подвиг. На нейните молитви към Бога се уповаваме и нейното небесно застъпничество за нас и за целия човешки род изпросваме всеки ден и във всяка наша молитва, тъй като знаем, че в нейно лице имаме любяща майка и вярна застъпница пред престола на Всевишния Бог, която не оставя нечута нито една молитва, извираща с вяра и упование от човешкото сърце.

Дивен и наистина свят е образът на Пресветата Дева и Божия майка, която първа от всички нас осъществи в пълнота божественото предназначение на човека, като с вяра и праведен живот се уподоби на Бога и бе увенчана с венеца на светостта. Защото за това Бог бе сътворил човека по Своя всесвят образ – за да се уподобява Нему и да Му служи с любов и доверие, със смирение и дръзновение, така, както се довери на Бога раждащата се днес Мариам – живоносната клонка, чрез която стана възможно Боговъплъщението и началото на богочовешката история на спасението. В тайнството на Божията майка днес ние отново разпознаваме величието и светостта на безпределната Божия любов към нас и в радостта си възкликваме, заедно със светите ангели и с цялата света Божия Църква: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените“ (Лука 1:28). Благословена си, защото чрез тебе бе повален древният враг на човешкия род. Благословена си, защото чрез тебе за нас, седящите „в тъма и смъртна сянка“ (Пс. 106:10), изгря светлина, надежда и живот.

Благословена си, защото чрез тебе се обнови и се прослави човешката природа и сътвореният по Божи образ човек достигна до богоуподобяването.

Светъл и препрославен да бъде денят на Рождеството на Пресветата Божия майка – светла и непомрачена да бъде и нашата радост в този благословен ден, когато се поставя началото на нашето спасение!

По молитвите и небесното застъпничество на раждащата се днес Пресвета наша Владичица и Приснодева Богородица Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »