ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варна е домакин на конференция на Международното общество за изследване на средновековната философия на тема „Дионисиевите традиции“

09 септември 2019 11:53, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варна е домакин на конференция на Международното общество за изследване на средновековната философия на тема „Дионисиевите традиции“

На 9 септември 2019 г. от 12:00 ч. в хотел „Азалия“ в к.к. „Св. св. Константин и Елена“ ще бъде открита конференция на Международното общество за изследване на средновековната философия на тема „Дионисиевите традиции“.

Конференцията е годишен колоквиум на S.I.E.P.M. (Международното общество за изследване на средновековната философия). Тазгодишната конференция е организирана от проф. Георги Каприев (Софийски университет) с помощта на доц. Гергана Динева (Софийски университет), д-р Надежда Жечкова (Софийски университет) и д-р Смилен Марков (Великотърновски университет).

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан подготви приветствоно слово, с което ще бъде открит научния форум:

„Чест и радост – лично за мен и за престолния ни град Варна – е да сме домакини на тазгодишното събиране и конференция на Международното общество за изследване на средновековната философия на тема „Дионисиевите традиции“. Днес древният Одесос, апостолски християнски град и епископски център, средище на хилядолетни традиции и богата култура, топло ви приветства с добре дошли и желае на всекиго от вас приятни и ползотворни дни в морската ни столица.

Светата Църква, която Господ Иисус Христос основа на земята и която мистично и вярно води всекиго към чистото богопознание и вечния живот, винаги високо е ценила, насърчавала е и с радост е приветствала всяко истинско усилие на търсещия човешки ум и дух, което е насочено към познаването на истината. Към онази Истина, която е Самият Христос и която прави всички нас свободни (Иоан 8:32).

Нека тази свобода, която с Пришествието си в нашия свят Христос лично ни дарува, бъде всякога с вас – като пътеводна ваша звезда не само в творческия и професионалния ви път, но и във вашия всекидневен християнски живот и подвиг, защото философията, любовта към мъдростта, е на първо място начин на живот – живот в търсене и в следване на Истината, Която е Христос Господ.

Нека тази конференция, събрала във Варна водещи медиевисти от цял свят, да бъде благословена от Бога и успешна според своя замисъл, защото Дионисиевото наследство е сред фундаменталните източници на църковното учение, извор на мъдрост и на знание за всекиго, който е посветил живота си на църковното богословие.

Нека всякога да ви укрепва и да ви упътва Духът на Премъдростта, Когото Христос Господ остави след Себе си за нас, за да бъде с всекиго от нас и със светата Църква довека, да ни предпазва от всякакви заблуди и празно човешко умуване, и вярно да ни води към обещаното ни от Христа Спасителя незалязващо Царство на нашия Небесен Отец!

Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички вас! На добър час!“

Текстoобработка: Йордан Костов

 

 

« предишна новинаследваща новина »