ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гора

16 септември 2019 15:24, Пловдивска митрополия
Архиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гора

В навечерието на празника Кръстовден на 13 септември, под звуците на празничните камбани в манастира “Св. Троица”, бе посрещнат епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай от игумена на светата обител архим. Висарион, манастирското братство и хилядите поклонници.

Множество християни дошли от всички краища на страната пристъпваха да се поклонят на частицата от Честния и Животворящ Христов Кръст, която се съхранявана в манастира.

С литийно шествие владиката се отправи към манастирския храм, поклони се на частицата от Светия Кръст и благопожела на всички присъстващи душеспасително поклонение.

Празничната вечерня възглави Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай по установена традиция под открито небе.

Владиката бе придружаван от двамата викарни Епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков. На богослуженията присъства и бригадният генерал Явор Матеев, командир на силите за специални операции и гарнизон Пловдив.

В полунощ започна празничната утреня, в края на която Негово Високопреосвещенство извърши чина на въздвижението на Светия Кръст, както в древност св. Макарий, патриарх Йерусалимски, въздигна кръста на Спасителя и осени всички краища на света в четирите посоки. Множеството миряни, заедно с певците от митрополитския хор „Св.ап.Ерм”, пееха „Господи помилуй” и чинно се покланяха на въздигнатия Животворящ Кръст. Светата Литургия възглави епархийския митрополит в съслужение с викарните архиереи и духовенството: архим. Висарион, иером. Максим, ставр. ик. Тодор Хаджиев, протосингел на св. митрополия, ик. Деян Стоенчев, духовен надзорник, ик. Васил Кашоров, и ставр. ик. Александър Величков.

По време на богослужението стотици свещи, които миряните бяха запалили, осветяваха околността. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

С Архипастирско слово за празника на св. Кръст в края на светата богослужба се обърна митрополит Николай към хилядите поклонници, дошли да се докоснат до частицата от Кръста Господен, като подчерта каква е силата и значението всеки вярващ да носи житейския си кръст и следва Христа Спасителя.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския дякон Ангел Ангелов.

Снимки: http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1959-13-14-09-2019.html

 

 

Снимки

Архиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гораАрхиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гораАрхиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гораАрхиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гораАрхиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гораАрхиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гораАрхиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гораАрхиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гораАрхиерейски богослужения за Кръстовден в манастир "Св. Троица", Кръстова гора
« предишна новинаследваща новина »