ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във Враца

16 септември 2019 19:20, Врачанска митрополия
Посрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във Враца

С особена тържественост бе посрещната мироточивата глава на св. Климент Охридски в гр. Враца. Св. Мощи бяха донесени от Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания Панаталеймон и игумена на манастира "Св. Йоан Кръстител" архим. Порфирий.

В 17 ч. свещенство и миряни при тържествено биене на камбаните посрещнаха св. мощи, с което се постави началото на тържествата по повод годишнините на родния светия св. Софроний епископ Врачански. Тържествената вечерня бе възглавена от митрополит Пантелеймон. На Високопреосвещения митрополит съслужиха многобройно свещенство от Врачанска епархия, а песнопенията бяха изпълнени от хор "Св. Наум Охридски" с диригент Андрей Касабов.

В края на богослужението митрополит Пантелеймон благодари на домакина митрополит Григорий за поканата - да дойдат мощите на св. Климент във Враца и да благословят християните от епархията. Той добави още, че св. Климент е ученик на св. Братя Кирил и Методий, допринесъл много за просвещението на християнския народ, а св. Софроний Врачански пък е следовник на св. Климент Охридски в делото на проповедта по нашите земи. Той благодари още за братската покана да имат възможността да влязат в радостта на тържествата.

От своя страна митрополит Григорий благодари за оказаната чест и допълни, че подобни съслужения са символ на единството в Христа. В утрешния ден тържествената програма ще продължи с откриване на експозицията с три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий": Първият Софрониев препис на „История славянобългарска“, направен през 1765 г. в гр. Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Ръкописите ще бъдат представени на врачанската общественост за първи път.

Вечерното богослужение бе излъчено на живо в официалната страница на Св. Синод във Фейсбук: https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/384491402479710/

Текст, снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Посрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във ВрацаПосрещане на Честната глава на св. Климент Охридски във Враца
« предишна новинаследваща новина »