ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във Враца

17 септември 2019 11:20, Врачанска митрополия
Откриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във Враца

В 10 часа днес официално бе открита изложба на три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий": Първият Софрониев препис на „История славянобългарска“, направен през 1765 г. в гр. Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Ръкописите бяха представени на врачанската общественост за първи път и ще могат да бъдат видяни днес до 16 часа.

"Радостен съм в този светъл и празничен ден да приветствам всички вас, скъпи жители и гости на светата ни богохранима Врачанска епархия, които обичта към св. Софроний събира в тези три дни, за да почетем заедно и заедно да отдадем дължимото на паметта на този велик син на Православната ни църква и на българския народ, мието свято име и до днес продължава да буди родолюбиви чувства на признателност във всяко българско сърце", каза Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий. Със слово се обърна и кметът на града Калин Каменов. Той изрази радостта си от това, че паметта към св. Софроний е повод да се организират такива големи тържества и че Враца е дала на България един от най-видните й духовници, а врачани пък го имат за свой покровител.

От Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" говори доц. Красимира Алексадрова, която представи ръкописите и разказа тяхната история. За да видят експозицията бяха дошли ученици от историческите паралелки от врачанските училища, както и от училище "Св. Софроний Врачански".

Празничната програма ще продължи по-късно днес със Свети-Софрониева лектория. В нея ще вземат участие: проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов, доц. Красимира Александрова и доц. Павел Павлов. Входът е свободен.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Откриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във ВрацаОткриване на изложба с ръкописи на св. Софроний Врачански в Регионалния исторически музей във Враца
« предишна новинаследваща новина »