ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански

17 септември 2019 16:35, Врачанска митрополия
Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански

С кратък молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий бе открита Свети-Софрониева лектория, посветена на 280-годишнината от рождението, 225-годишнината от ръкоположението му за епископ и 55-годишнината от канонизацията на небесния покровител на Врачанска епархия св. Софроний. Форумът бе част от празненствата посветени на видния възрожденец организирани от Врачанска св. Митрополия, община Враца и областната администрация Враца. Лекторията, в която взеха участие проф. Кирил Топалов, проф. Пламен Митев, проф. Румяна Дамянова, проф. Даринка Караджова, доц. Красимира Александрова и доц. Павел Павлов се състоя в Градската концертна зала на общината в града.

Доклад, посветен на „Делото на св. Софроний, което поставя някои от най-важните теми и задава тенденциите на българската възрожденска литература отговаряща на новите исторически нужди на българския народ и създава литература, изиграла ролята на своеобразен мост между старото и новото време изнесе проф. д-р на филологическите науки Кирил Топалов, преподавател по българска възрожденска литература в СУ „Св. Климент Охридски”. Той се спря върху делото на св. Софроний утвърдило го като виден възрожденски народен будител, просветител и народен деец, радетел на българското образование, политическото и нравствено възпитание на нашия народ.

Преподавателят в Историческия факултет на Софийския университет проф. д-р Пламен Митев разкри в своя доклад св. Софроний Врачански, като политик на Новото време. Дръзнал да възроптае открито срещу чуждото иго и да защити идеята, че свободата на българския народ преминава през просвещението му. От писане и проповядване преминава и в конкретни дипломатически и политически действия, отстоявайки ясни политически възгледи по българския въпрос и подпомагайки освободителната руска армия.

Професор Румяна Дамянова изтъкна в своя доклад, че историята отрежда апостолска роля на св. Софроний Врачански, като духовен наставник, просветител, съумял да благовести християнската вяра на достъпен и понятен за българския народ език, носител на силния просвещенски дух на 18 в. оставил послания, заредили за десетилетия с идеи и високи морални истини българската мисловност. Творец на новата история на България. Тя се спря и на св. Софрониевите възвания и послания към българския народ и ролята му за духовното му и политическо пробуждане.

Директорът на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, доц. Красимира Александрова пък представи пред аудиторията три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които в рамките на празненствата за първи път бяха представени пред врачанската общественост. В Националната библиотека се съхраняват единадесет от общо двадесетте негови ръкописи.

В своя доклад проф. д-р Даринка Караджова, преподавател по Стара Българска литература в Филологически факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” и лектор по Български език и литература в университета „Сапиенца” в Рим, представи накратко ранната книжовна дейност на св. Софроний – най-изтъкнатия представител на котленския книжовен център през 18 в., открояващ се сред останалите книжовни дейци от Възрожденската епоха.

Върху културната памет и следите от делото на св. Софроний Врачански, които достигат до наше време и следите в съвременната култура на България, говори проф. д.и.н. Вера Бонева, преподавател по история на България и музеология в УНИБИТ. Като представи пред аудиторията най-емблематичните портретни и скулпторни изображения на св. Софроний, проф. Бонева изрази мнението, че огромното и изключително значимо дело на св. Софроний е несъизмеримо с твърде малкото паметници и обекти носещи неговото име.

Представител на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” бе доц. д-р Павел Павлов, който изнесе доклад на тема: „На св. Софроний Врачански – за отговорността към паметта на отците ни”. В доклада си той изложи мотивите за канонизацията на светеца, неговият духовен облик и изтъкна християнските добродетели, на които е носител Врачанският епископ: дълбоко смирение, християнско търпение, дълбоко покаяние, саможертвена любов и пастирска грижа към повереното му от Бога паство. Той допълни още, че като български йерарх св. Софроний представлява достойно Българската църква в освободителното дело и е емблематичен за ролята на българския епископат за запазването на християнската вяра в българския народ. Доц. Павлов инициира идеята за създаване на ежегоден празник в памет на св. Софроний, който да се провежда в трите центъра на неговото служение – Видин, Враца и Котел.

Конференцията бе излъчвана и на живо в официалната страница на Св. Синод във Фейсбук - https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/237745777142363/

Текст: Александра Карамихалева
Снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански Състоя се научна конференция в памет на св. Софроний Врачански
« предишна новинаследваща новина »