ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова чешма в южния двор на Бачковския манастир

17 септември 2019 15:13, Бачковска света обител
Нова чешма в южния двор на Бачковския манастир

На 15.09.2019г. бе осветена нова чешма, подарена от семейство Апостолови за молитвен спомен на трагично и рано загиналата им дъщеря Славена.

Панихида в памет на Славена отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение с игумена на обителта, Велички епископ Сионий, в съборния храм на манастира. В трогателното си слово, Митрополит Николай изказа искрените си съболезнования на семейство Апостолови по повод ненавременната кончина на дъщеря им и изрази увереността си, че тя е получила Божията милост и е в сонма на праведните.

След панихидата, митрополит Николай освети чешмата, издигната във втория манастирски двор, подчертавайки духовните свойства на водата, които, макар и невидими, остават все така действени.

Богослуженията бяха огласени от ангелогласното пение на хора на пловдивска митрополия.

Чешмата е зидана от дялан камък, с три чучура, специално излети във формата на гълъб, риба и благославяща десница, и с издялани от монолитни каменни блокове корита. Каменоделството е работа на майстор Огнян Читаков от Асеновград.

Текст и снимки: Ст. Пепелишев

 

 

Снимки

Нова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастирНова чешма в южния двор на Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »