ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански

17 септември 2019 20:52, Врачанска митрополия
Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански

С празнична вечерня и тържествен концерт приключи вторият ден от тържествата по повод знаменитите годишнини на св. Софроний епископ Врачански. Вечерното богослужение във Възнесенския храм "Св. Софроний Врачански" бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. По време богослужбата молитвено участие взеха Техни Високопреосвещенства митрополитът на Верия, Науса и Кампания Панталеймон, Великотърновски митрополит Григорий, Неврокопски митрополит Серафим, Старозагорски митрополит Киприан, Видински митрополит Даниил и Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир.

На митрополит Григорий съслужиха архим. Порфирий, игумен на манастира "Св. Йоан Кръстител" от Гърция, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и свещенство.

В края на богослужението митрополит Григорий отново благодари на митрополит Пантелеймон за това, че мощите на св. Климент Охридски са в момента във Враца, като допълни, че символ на единството в Христа е и това, че във Възнесенския храм е положен Врачанският митрополит Агатий, който е брат на манастира "Св. Йоан Кръстител", където пък се съхранява честната глава на св. Климент Охридски.

Празничната вечер продължи с концерт, на който бяха наградени победителите от конкурса на Врачанска св. митрополия - "Св. Софроний Врачански - ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето".

Наградите връчиха Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, кмета на града и областният управител. Конкурсът бе в два раздела - изобразителна изкуство и литература, а в него се включиха деца от четири възрастови групи, от цялата страна.

В концертната програма се включиха деца от училище "Св. Софроний Врачански", Симфоничният оркестър "Симфониета" с диригент Христо Павлов, Дамският хор "Възнесение", народни музиканти. Кулминация на концертната програма бяха изпълненията на Камерен ансанбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния" с диригент Кристиян Попов.

В утрешния ден предстои да бъде отслужена архиерейска св. литургия, а Негово Светейшество Българският патриарх Неофит да бъде посрещнат тържествено в пределите на Врачанска епархия.

 

 

Снимки

Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански Празнична вечерня и тържествен концерт в чест на св. Софроний Врачански
« предишна новинаследваща новина »