ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 18 на "Църковен вестник"

11 октомври 2010 11:05, Българска Патриаршия
Брой 18/2010 на "Църковен вестник"

Настоящият брой 18/2010 на "Църковен вестник" е под знака на усилията на Българската православна църква за просвещение на българския народ и основната тема, около която са подбрани материалите в него, е „Вяра и просвещение”.

Заглавната статия, която сме подбрали за читателите на "Църковен вестник", е свързана както с темата на броя, така и с наближаващия празник на всебългарския светец преп. Йоан Рилски – носител на православната духовна традиция и образец на вярата. Статията със заглавие „Основател и учител на монашеството у нас” е на доц. Костадин Нушев и разглежда духовно-аскетическите принципи на исихазма и православното подвижничество според "Завета" на св. Йоан Рилски – стр. 1-3.

На националното литийно шествие, събрало близо 15 хиляди граждани в подкрепа на достойното присъствие на предмета "Религия–Православие" в българските училища, и документите свързани с него са посветени стр. 4-5. Материалите са богато илюстровани с фотографии, отразили атмосферата на това значимо събитие.

Публикуваме статията „С болка и любов за децата на България” - едно мнение на протойерей Емил Паралингов, предизвикано от подновената в общественото пространство дискусия за религиозното образование в българските училища - на стр. 7.

За един нов „амвон”, който ни предоставя нашето съвремие - социалната мрежа – и възможностите, които дава тя на православния свещеник да проповядва християнските нравствени ценности и да изпълнява пастирския си дълг, разговаря със свещ. Васил Василев журналистката Румяна Цветкова - стр. 6.

Темата за православната вяра и просвещението се допълва от материала за проведената в Хаджидимовския манастир международна работна среща за обмяна на опит по превенция от сектите - стр. 3.

За посещението в България на Честния Кръст Господен от Йерусалим, събрал в пределите на Неврокопска епархия хиляди българи от всички краища на страната за поклонение пред светинята, четете на стр. 8.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 70 ст.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »