ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа копка и полагане основния камък на нов православен храм в Габрово

07 октомври 2010 11:24, Великотърновска митрополия
Слово на Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий

На 6 октомври 2010 г., в деня, когато Православната църква чества паметта на св. ап. Тома, за жителите на гр. Габрово се положи основата на едно ново духовно начало. В един от най-новите и най-многолюдни квартали на подбалканския град беше направена първа копка за нов православен храм, който ще носи имената на двама габровски светци - св. Онуфрий и св. Дамаскин.

Основният камък бе поставен от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, като в църковния обряд участие взеха почти всички габровски свещеници.

На чинопоследованието присъстваха кметът на Община Габрово - г-н Николай Сираков, председателят на Общинския съвет - г-н Валерий Василев, областният управител - г-н Мариян Костадинов, зам.-кметовете, много общественици и габровци. Митрополит Григорий припомни, че изграждането на този храм се очаква от десетилетие и ето, в този ден се поставя неговото начало. Архиереят благодари на архитектите и проектантите, които дариха всички необходими документи за изграждането на новата църква - арх. Иван Николов и предишния кмет на гр. Габрово - инж. Богомил Белчев.

Архиереят не скри радостта си, че храмът ще се намира в непосредствена близост до училище, като така ясно ще се открои единството на двата български стожера в грижата за възпитанието и опазването на живота на младото поколение.

Присъстващите габровци и гости бяха почерпени с пита, коливо и вино, като пожеланието на всички бе съвсем скоро отново да се съберат тук за освещаването на новия храм, в който да намират духовно пристанище всички християни.

 

 

Снимки

Ще има нов православен храм в ГабровоТук ще бъде построен православен храмПърва копка за нов православен храм в ГабровоПолагането на основния камък на храмаПърва копка и полагане основния камък на православен храмПрисъстващите на тържеството официални лица
« предишна новинаследваща новина »