ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствено слово на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан при откриването на Седмицата на православната книга

20 септември 2019 08:47, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Mitropolit Ioan

Ваше Високопреосвещенство, всечестни отци, възлюбени в Господа братя и сестри,

Чест и истинска духовна радост е за мен, като митрополит на светата и богохранима Варненска и Великопреславска епархия, да открия двадесет и първото поредно издание на една от съществените наши прояви, църковно-просветно събитие в живота на епархията ни – „Седмица на православната книга“.

И през настоящата година този утвърден всеправославен форум събира в морската ни столица автори, преводачи и издатели на православна богословска литература, които ще имат възможността да представят плодовете на своя труд и да се обогатят в радостта от взаимното общение, участвайки и в богослужебния живот на нашата Църква.

Особено съм радостен да приветствам сред нас изтъкнатия духовник, богослов и приятел на нашата епархия и на Православната ни църква – нашият събрат и съслужител Негово Високопресовещенство Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий от Сръбската православна църква.

Благодаря, Ваше Високопреосвещенство, че се съгласихте въпреки Вашите усилени трудове да бъдете сред нас и да изнесете Вашата духовна беседа във връзка с поставената тема.

Както беше обявено и в предварително огласената програма на форума, двадесет и първото издание на варненската Седмица на православната книга ще премине под знака на голямата и особено важна за всички нас тема „Православното възпитание на младите хора“. Тази тема не е избрана случайно, тъй като младите са тези, които са бъдещето не само на страната ни, но и на Православната ни църква, а и Сам Христос ни призовава от страниците на светото Евангелие да се отнасяме със специално внимание, с нежна грижа и любов към „тия малките“, защото – свидетелства Господ – „техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен“ (Мат. 18:10).

На всички участници и гости в двадесет и първата Седмица на православната книга от сърце благопожелавам незабравими дни в слънчева Варна, лични и творчески успехи и всяко добро от Господа.

Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички вас!

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

19 септември 2019 г., Варна

Снимка и текстообработка: Йордан Костов

 

 

« предишна новинаследваща новина »