ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пресконференция за създаване на неделно училище във Видин

07 октомври 2010 16:12, Видинска митрополия
Пресконференция за създаване на Неделно училище във Видин

На 7 октомври в залата на Национален пресклуб на БТА в гр. Видин се състоя пресконференция от Видинска света митрополия и духовенството на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” по повод създаването на неделно училище към катедралния храм на града. На срещата с медиите с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан присъстваха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий и архимандрит Поликарп. Пресконференцията бе открита от г-жа Ирена Данаилова, директор на БТА – Видин.

Архимандрит Поликарп представи на медиите идейния проект за Неделно училище.

Епископ Сионий изрази подкрепата на Видинска митрополия от името на Видинския митрополит Дометиан и от свое име в трудовете на катедралното духовенство в тази полезна духовна инициатива.

На срещата бяха задавани много въпроси, които показаха загрижеността на медиите за възпитанието на децата и бе изразена подкрепа на инициативата на катедралното духовенство за създаване на неделно училище като първа стъпка в общуването с младите.

+++

Към медиите

Във връзка с духовната отговорност, която Църквата носи към българското общество и в частност към българските деца, имаме радостта да Ви информираме, че духовенството при катедралния храм на Видин с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан има намерение от средата на месец октомври 2010 г. да открие и стартира часове по вероучение или познатата ни от векове форма на обучение – неделно училище.

Целта на неделното училище е да запълни една голяма празнота в работата на Църквата с младежта и българското училище и да даде нов тласък във възпитанието, моралното въздигане и създаване на отговорност и любов към Родината ни в младото поколение.

Считаме, че чрез общуването с видинските деца в дух на любов, преподаване на Христовото учение, християнски ценности и български традиции ще се благоприятства възприемането на преподаваните в училищата науки, както и намаляване на детската престъпност, поддаването към съвременните пагубни пороци.

Чрез работата си с младите ще се стремим да покажем, че обществото не трябва да се срамува от Църквата, от общението си с Нея, от духовенството, както и ще показваме грижата и желанието за открита работа и взаимоотношения, които да обединяват, а не да ни разделят в житейския ни път.

След проведени разговори с представители на видинските държавни, общински, просветни, културни и обществени институции се получи от тяхна страна одобрение и съгласие за стартирането на тази инициатива. Въз основа на което, поради липса на собствена база за провеждане на учебни занятия, по изричното съдействие и желание на г-н Венцислав Станев, часовете ще се провеждат всяка неделя в СОУ „Цар Симеон Велики”, гр. Видин от 11,30 часа.

Преподавател по духовните дисциплини ще бъде архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин. Лекции ще изнасят и богослови, които имат необходимата подготовка и правилна съвременна визия за общуване с младите хора.

Желаещите да се запишат могат да направят това в канцеларията на катедралния храм на адрес: Видин 3700, ул. „Екзарх Йосиф” № 2, тел. 094 600 802, 0878 612802, Email: polikarpsk@abv.bg.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ирена Данаилова

 

 

Снимки

Пресконференция за създаване на Неделно училище във ВидинПресконференция за създаване на Неделно училище във ВидинПресконференция за създаване на Неделно училище във ВидинПресконференция за създаване на Неделно училище във ВидинПресконференция за създаване на Неделно училище във ВидинПресконференция за създаване на Неделно училище във Видин
« предишна новинаследваща новина »