ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ръкоположения на свещенослужители в Ловчанска епархия

23 септември 2019 10:01, Ловчанска митрополия
Ръкоположения на свещенослужители в Ловчанска епархия

На 15. 09.2019 г- ✝ Неделя след Въздвижение, в храм „Св. Троица- гр. Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил ръкоположи дякон Мартин Йотов в свещенически сан. Свещеник Мартин Йотов преди това бе година и четири месеца архиерейски дякон.

Следващата неделя - ✝ 1 Неделя след Неделя подир Въздвижение, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“- Ловеч, бе извършена дяконска хиротония от Ловчанския митрополит Гавриил на благоговейния мъж Петър Милошов.

Дякон Петър Милошов е познат на Ловчанския владика още от 90-те години, когато безкористно помага с много труд на манастирите „Св. Петка“ – Клисура и „Св. Троица“ в Дивотино.

Ловчанският митрополит Гавриил каза слово за евангелското четиво на деня, като накрая се обърна към новоръкоположените свещ. Мартин Йотов и дякон Петър Милошов, като взе повод от смирението на св. ап. Петър, който се обърнал към Христос с думите: Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек( Лука 5:8), и от отговора на Господ към него: „Не бой се; отсега ще ловиш човеци“ (Лука 5:10).

„Драги отци, вие също сте призвани да бъдете „Ловци на човеци“. А как може да стане това? Отговорът на въпроса ни дава Св. ап. Павел в посланието си до Тимотей: „Бъди образец за верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота. Не занемаряй дарбата, която е в тебе и ти бе дадена чрез пророчество с възлагане върху ти ръцете на свещенството. За това се грижи, в това пребъдвай, та успехът ти да бъде явен във всичко. Внимавай на себе си и на учението; постоянствувай в тия неща, защото, като постъпваш тъй, и себе си ще спасиш, и ония, които те слушат. (1 Тим. 4:112-16).

„Бъдете пример с вашия личен живот и добри дела, с вашия външен каноничен вид и не занемаряйте дарбата.

Служете достойно, добре подготвени, с внимание и „чиста съвест – тогава вие ще можете и себе си да спасите и ония, които ви слушат“, завърши Ловчанският архиерей.

 

 

 

Снимки

Ръкоположения на свещенослужители в Ловчанска епархия
« предишна новинаследваща новина »