ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня с петохлебие за празника на св. Йоан Богослов

25 септември 2019 21:48, Софийска митрополия
Архиерейска вечерня с петохлебие за празника на св. Йоан Богослов

На 26 септември Православната Църква чества Преставянето на св. ап. и евангелист Йоан Богослов.

По този повод в навечерието на празника, на 25 септември в столичния храм „Св. Йоан Богослов“ в кв. Левски Г бе отслужена архиерейска вечерня, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, предстоятел на храма, свещеник Румен Стойчев и свещеник Георги Черганов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, дякон Петър Славов, дякон Георги Читалов, дякон Лука Китин и дякон Спас Ранелов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов и с молитвеното участие на йеромонах Юстин от светогорския манастир „Св. Георги Зограф“.

В края на вечерното богослужение бе извършен и чинът на петохлебието, за здраве и спасение на богомолния народ, изпълнил храма във вечерния час.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп отправи укрепващи слова, благодарност и поздравления за празника към духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит. Викарият на Софийския митрополит припомни живота и апостолското дело на светия евангелист, като призова вярващите „да бъдем човеци, християни на любовта… нека подражаваме на любовта на св. Йоан Богослов, която до такава степен го извиси, че да бъде най-близко до Спасителя и да му бъде любимец“.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmHh2QU8

Текст и снимки: Пламен Михайлов

 

 

« предишна новинаследваща новина »