ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светият Синод на Сръбската православна църква се обяви против насрочения за 10 октомври гей-парад в Белград

08 октомври 2010 16:38, Българска Патриаршия
Сръбска патриаршия

Светият Синод на СПЦ излезе с официална позиция, с която, както и другите традиционни църкви и религиозни общества в Сърбия, се обявява против планирания за 10 октомври в Белград гей-парад. (http://www.spc.rs/ )

Сръбската православна църква заявява, че е против публично изразяване и рекламиране на сексуалната ориентация или на каквито и да е други лични предпочитания и особено ако тази демонстрация накърнява правото на гражданите на личен и семеен живот, техните религиозни вярвания и неприкосновеността на личното им достойнство.

Като се противопоставя категорично на организирането на такъв парад в Сърбия, в същото време Светият Синод на СПЦ напомня, че всяко насилие или призиви към насилие срещу лица или групи от хора е неприемливо за Църквата Христова. Това се отнася и до насилието спрямо хора, които според църковното разбиране грешат срещу моралните норми и застрашават обществения морал. В обръщението се казва още, че според учението на Православната църква прибягването към насилие и откритото или тайно призоваване към насилие е абсолютно недопустимо. Още повече под предлог, че това насилие се извършва в името на Църквата Божия и християнската вяра или в името на друга вяра и че „насилието не лекува злото и не го побеждава, а го умножава”.

+++

Напомняме, че след парада през 2001 г., който бе съпътстван от прояви на насилие, вече няколко инициативи за провеждането на гей-парад в Сърбия се провалят поради несъгласието на голяма част от сръбското население с откритите прояви на хомосексуализъм.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »