ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Осветен бе храм-параклис на връх „Петровски кръст“, над гр. Драгоман

06 октомври 2019 17:23, Софийска митрополия
Бе осветен храм-параклис на връх „Петровски кръст“, над гр. Драгоман

На 6 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе извършено освещаването на новоизградения храм–параклис „Св. първовърховни апостоли Петър и Павел“.

Храмът се намира на връх „Петровски кръст“ на Чепън планина, в пределите на община Драгоман, Годечка духовна околия.

Тържественият водосвет бе извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, свещеник Асен Асенов, енорийски свещеник на енорията в гр. Драгоман, свещеник Костадин Тренев и свещеник Арсений Каньов.

Молитвено участие в празничното богослужение взеха г-н Андрей Иванов, кмет на община Драгоман, г-жа Лидия Банкова-Найденова, зам.-кмет на община Драгоман, г-жа Емилия Милушева, г-жа Росица Иванова, началник на РУО – София-регион, както и десетки благочестиви християни от региона и гости.

След освещаването на храма, Негово Преосвещенство епископ Поликарп благодари на всички взели участие в изграждането на молитвения дом, като изказа изключителна благодарност на г-н Иванов и г-жа Банкова за цялостното изграждане и обзавеждане на параклиса. Той им изказа благодарност от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела техния труд и грижа за духовното издигане на българския народ Бог да възнагради и да завещае техния пример и на идните поколения.

Епископ Поликарп благодари на всички взели участие в изграждането на храм-параклиса, който се намира на недостъпно място, на 1206 m н.в. и строителството е особено трудно и изпитателно.

Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение, както и всеки получи иконичка с образа на Света Богородица от името на патриарх Неофит.

Празникът по освещаването продължи с молитва при Петровския кръст, намиращ се малко над храма-параклис, където бе извършена молитва за здравето и доброто преуспяване на жителите и гостите на Драгоман.

Цялостната организация по достойното освещаване на храма на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, бе изцяло поета от община Драгоман, в лицето на кмета и заместник кметовете, както и на благочестиви дарители.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmHvDsFr

Снимки: Александър Ангелов

 

 

« предишна новинаследваща новина »