ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Провал на първия "Йога джем" концерт в Европа

10 октомври 2010 14:53, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Мълчалив протест

Във Варна снощи (9. 10. 2010 г.) в 20 ч. в Двореца на спорта и културата започна концерт, организиран от фондация „Изкуството да живееш”.

Целевата група на фондацията бяха варненските ученици. Според организаторите се очакваше концертът да бъде посетен от 10 000 души, а реално дойдоха само около триста. Слава Богу, валя дъжд. Пред входа на Спортната зала Варненска и Великопреславска митрополия беше организирала мълчалив протест, на който на всички, които искаха да влязат в залата се раздаваха листовки със становището на Православната църква и с предупреждение, че по време на концерта ще има опити младите хора да бъдат въвлечени в извършването на определени медитационни практики.

Протестът беше подкрепен от група представители на политическа партия „Атака”. От обещаните на плаката и в рекламата в Интернет изпълнители не се явиха Коцето Калки, Уикеда и Деси Добрева. После организаторите се оправдаха, че плакатът е общ за Варна и за София и тези изпълнители щели да пеят в София. Концертът започна с изпълнения на група „Джанго Зе”, след тях на сцената излезе водещата от bTV Ива Дойчинова, която даде възможност на две момичета от организаторите да покажат на сцена определени упражнения и интерактивни игри, за да се опитат да увлекат и подготвят публиката емоционално за предстоящата Йога.

След тяхното участие, което беше около 15 минути, в упражненията бяха увлечени и много ученици. Упражненията се изпълняваха по двойки от организаторите, които бяха пръснати - около 20 човека - из публиката. След тези упражнения водещата Ива предложи на младежите в залата да седнат на земята, като им даваше личен пример за позата, и около 10 минути да медитират на фона на индийска музика и гласа на „Учителя”. Той говореше на английски, а водеща превеждаше указанията му, които може би всички ученици прекрасно разбираха. Медитацията завършваше с много неприятен звук на думата "ОМ", който беше изричан от „Учителя” и който участниците трябваше да повтарят. За съжаление на организаторите, за това упражнение на пода седнаха само техните хора, които бяха пръснати сред публиката. Предупрежденията на Православната църква и листовките, които се раздаваха свършиха работа. След медитацията на сцена излезе Спенс. Неговото изпълнение завърши с думите: „Следете събитието по Фейсбук”.

След неговото участие, което завърши към 22,30 ч., цялата публика си замина. В залата останаха само органите на реда, организаторите от фондацията и няколко други наблюдатели. За да не прави лошо впечатление, организаторите излязоха на празната сцена и танцуваха около 20 минути. Но: в залата се продаваха само книги на Шри Шри Рави Шанкар и дискове с упражнения по йога, пак под звуците на неговия много важен глас. Помещението беше обилно аранжирано с плакати за техните платени курсове за младежи и деца, за които се раздаваха и листовки.

Какви са изводите от първия „Йога джем” концерт във Варна. „Вълната от Хармония” не можа да залее града, може би заради дъжда или протеста и разяснителната работа, организирани от Варненска и Великопреславска св. Митрополия. Организаторите на концерта проведоха две предварителни срещи с младежите във Варна на територията на Общинския Младежки дом и получиха възможност чрез обещанието за безплатна музика да накарат стотици младежи да си дадат доброволно и м е н а т а и ел. а д р е с, което може би е било една от основните им цели. Следващите стъпки на фондацията са неизвестни. Те няма да бъдат на светло. Чрез Интернет децата и младежите ще бъдат атакувани да гледат рекламни клипове за „Учителя”, да слушат прекрасния глас на „негова святост” или с нещо още по-страшно, за което не можем да подозираме.

Първият „Йога джем” концерт показа неспособността на институциите в България да различат концерт от религиозна пропаганда. Това означава, че те не могат да пресекат опитите на всякакви религиозни авантюристи да зарибяват младежите чрез „безплатни” примамки. Концертът показа също, че учениците са и ще бъдат обект на религиозни организации от подобен тип, които подмолно ще се опитват да привлекат последователи за своя гуру.

Относно твърдението, че дейността на фондацията не е религиозна, можем да попитаме: Защо се продават само книги на техния гуру? Защо в книгите на фондацията той се величае като "най-чистия човек на света", който е открил панацеята срещу стреса, токсините, остаряването, агресията и всичко което ви дойде на ум. Защо той се нарича и го наричат в книгите „Негова Святост”? Защо в книгите се говори за неговите религиозни възгледи на темата "бог" и се излага учение напълно в духа на неоиндуистките култове. Защо трябваше да се слушат на запис указнията за медитация на чужд език на същия гуру? Какво точно особено и въздействащо има в неговия глас, че беше организиран цял концерт с единствената цел децата на Варна да медитират под указанията на този глас?

А може би това не е целта, а е само средство нашите деца да тръгнат след чужди учители и учения и да станат чужди за нашите традиции и култура?

Защо държавните институции като Министерството на правосъдието, Министерството на образованието чрез Държавната агенция за закрила на детето, и Българското национално радио, които са призвани да защитават правовия ред в държавата и правата на най-малките, толерират официално такива псевдохуманни индийски измислици, които са опасни за нашия народ, който и така е достатъчно религиозно ощетен след дългия период на атеизъм.

Защо държавата не допуска Българската православна църква да даде на учениците начални знания и понятия в традиционното за българския народ и държава изповедание, което ще е най-добрата защита и гаранция, че нашите деца ще продължат да бъдат наши, а няма да станат деца на някой чужд гуру с много пари и добър маркетинг и реклама.

Може би тези въпроси няма да останат без отговор...

Текст: Борислав Аврамов
Снимки: Мария Стойкова, Явор Георгиев

 

 

Снимки

Мълчалив протестМълчалив протестМълчалив протестМълчалив протестМълчалив протест"Пълната" зала"Пълната" залаСцената, на коята НЕ излязоха изпълнителитеМълчалив протестМълчалив протестОрганизаторите
« предишна новинаследваща новина »