ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София ще гостува псалтът архим. Никодимос Кабарнос

14 октомври 2019 11:16, Софийска митрополия
В София ще гостува псалтът архим. Никодимос Кабарнос

На 17 октомври в София ще гостува известният гръцки духовник и църковен певец - архимандрит Никодимос Каварнос.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит той ще изнесе концерт в столичния храм "Св. София". Програмата включва подбрани песнопения от византийската църковна музика.

В концерта участие ще вземе Софийският свещенически хор, под диригентството на иконом Кирил Попов.

Организатор на събитието е Софийска св. митрополия, а входът е свободен.

Заповядайте на 17 октомври /четвъртък/ от 18:30 ч. в древния столичен храм "Св. София"!

П Р О Г Р А М А:

Посрещане на Негово Светейшество Софийския Митрополит и Български Патриарх Неофит

Встъпително слово от Белоградчишки епископ Поликарп

1. „Тропар на преп. Йоан Кукузел“, глас 5, музикална адаптация: Български Патриарх Неофит и „Тропар на св. мъченик Неофит“, глас 3 в изпълнение на Софийския свещенически хор

2. „Аллилуия“, глас 5 – изпълнява Атанасиу Иоанис (Гърция)

3. 3. BF+„Взбранной воеводе“ – изпълнява архим. Никодимос Каварнос

4. „Чистая Дево“, глас 5, текст: св. Нектарий Егински, изпълняват архим. Никодимос Каварнос и Софийският свещеническия хор

5. „Царю небесний“, глас 6 от Станицас Трасивулос

6. „Велика ектения“, глас 8, изпълняват архимандрит Никодимос Каварнос и Софийският сещенически хор

7. „Объятия Отча“, глас 1, музикална адаптация: Български Патриарх Неофит, изпълнява Софийският свещеническия хор

8. „Достойно есть“, глас 2, изпълнява Софийският свещенически хор

9. „Херувимска песен“, глас 6, изпълнява архим. Никодимос Каварнос

10. „Господи помилуй“, глас 5 (светогорско), изпълняват архимандрит Никодимос Каварнос и Софийският свещеническия хор

11. „Исповедайтеся Господеви“ (псалом 135), изпълняват архимандрит Никодимос Каварнос и Атанасиу Иоанис

12. Из „Опело Христово“, редакция на тропарите на български език: Български Патриарх Неофит, изпълняват архимандрит Никодимос Каварнос и Софийският свещенически хор

13. „Химн на любовта“, глас 7 (IКор. 13:1-8), музикална редакция по Хурмузий Хартофилакс от архим. Никодимос Каварнос, четец: Юлиан Периклиев

14. Многолетствие

Водещ: Юлиан Периклиев

+++

Архимандрит Никодимос Каварнос (в света – Панайотис) е роден в гр. Митилини на остров Лесбос. Израснал и завършил средното си образование в родния град, той продължил обучението си в Богословския факултет на Националния университет „Й. Каподистрия" в гр. Атина.

След като успешно се диломира той се записва за студент в Технологичния институт на Йонийските острови (Ликсури, о. Кефалония), специалност „Звукотехника и музикални инструменти“. Придобитите познания му помогнали да бъде приет в частно училище и да усъвършенства уменията си за следващата си работа в телевизията, в областта на звукорежисурата. Като асистент- режисьор, Каварнос участвал в разработване на различни предавания на престижни частни телевизионни канали в Гърция.

Архимандрит Никодимос Каварнос е ярък пример и изключителен случай за това, как млад човек и много млад клирик, използвайки таланта си, получените знания и умения ги посвещава в интерес на Православната църква.

Получава признание, като един от най-добрите певци и познавачи на византийската музика, изучавайки я при различни известни в църковните среди специалисти.

Никодимос Каварнос е ръкоположен за иеродякон на 24 януари 2009 г., за иеромонах – на 2 февруари 2009 г. и в същия ден е възведен в архимандритски сан и става клирик на Атинска архиепископия.

През последните 10 години архимандрит Никодимос Каварнос не веднъж участвал в концерти на православна музика - както на територията на Гърция, така и извън нейните предели (Турция, Сърбия, Черна гора, Румъния, Италия, Испания, Ливан и др.). Занимава се и с преподаване на солово и хорово Византийско пеене.

 

 

« предишна новинаследваща новина »