ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Материалите, раздавани на "Йога джем" концерта във Варна

11 октомври 2010 12:54, Мария Стойкова
Книгата

Концертът не беше това, което очакваха организаторите. Не дойдоха 10 000 човека, не дойдоха всички изпълнители… Въпреки това, част от медитиралите хора били призовани да търсят информация в интернет…

Моите лични впечатления.

„Съжалявам, не можете да влезете! Трябва да имате талонче. Не зная за какво ги искат, но не може без тях!” - така ме посрещнаха на входа трима бодигарда. За да получа такова талонче, трябваше да си напиша името и електронния адрес. На въпроса ми защо, получих отговор, че ще ми пращат материали за йога. По-късно, когато попитах: "А ако не желая да получавам такива, но искам да вляза?" - момичето просто не можа да ми отговори. Един „доброжелател” ми подсказа да си напиша фалшив е-мейл.

И така. Аз влязох, направих снимки на „пълната” зала и си излязох… Не останах на концерта поради ред причини. Не видях 10-те хиляди да влизат в залата и това беше добро начало… По думите на присъстващите, концертът е бил пълен провал и слава Богу, но материалите, които са били раздавани са меко казано притеснителни!

1. Книгата... Колко е усмихнат този човек! И какви неща пише вътре! „Негова святост” (?) гуруто Шри Шри Рави Шанкар бил номиниран три пъти за Нобелова награда за мир. И освен това пише добре и много верни неща: да чуваме тишината, да слушаме птичките как пеят, дори в ритъм, да ценим любовта, като сме обикновени и невинни, да сме търпеливи. Защото животът не е само борба и оплаквания. Не е ли така?!

2. А след това? Следва медитация, под съпровода на хипнотичния глас на гуруто, отваряне на съзнанието, поклонение на гуруто (това е за вече „зарибените”).

3. Реклама на курсовете. Всички са платени. Трябва да се знае, че те са системни. И когато един проект е свършил, веднага се предлага друг. Който по същество не се различава кой знае колко от предходния. Само рекламната брошура е по-ярка и заблуждаваща.

4. "Изкуството на дишането" – 95 лв. – купуваш един билет и водиш двама приятели безплатно! Грандиозна реклама: получаваш изведнъж, по вълшебен начин, ум свободен от стрес и напрежение, спокоен сън, силна имунна система, по–добра памет и концентрация, благотворен подмладяващ ефект… Курсът включва: това, и това, и ТОВА: Упражнения за релаксация за вкъщи! „ART Excel” Цена (стандартна): 40 лв. за три деца!!! Рекламата казва: „Създадена от Фондация “Изкуството да живееш”, програмата ART Excel се преподава в хиляди училища по целия свят. В България курсове се преподават в много училища в цялата страна, както и в домове за деца в неравностойно положение. Фондация “Изкуството да живееш” е една от най-големите образователни и хуманитарни неправителствени организации в света. Тя има лиценз от Държавната агенция за закрила на детето, както и специален консултативен статут към Социалния и икономически съвет (ECOSOC) на ООН и работи в тясно сътрудничество със Световната здравна организация (WHO)”.

Но какво се оказва? Лицензът на този курс от Държавната агенция за закрила на детето е изтекъл през м. август 2010 година. И още, и още… Не си струва да описвам всичко.

Лично мен ме притеснява това, че с различни проекти с имена като “Yes – програма за училище без агресия”, „Здрава и щастлива България”, „Свобода зад решетките” (този проект е със съдействието на Министерството на правосъдието на Р България и е реализиран във всички български затвори), „Детство без агресия” и др., фондация „Изкуството да живееш” успява да влезе в училищата и дори в детските градини.

Така те прикриват своята действителна цел, която е въвличане на хората в бъдещите платени курсове по йога и превръщането им в последователи на гуруто Шанкар. За това можете да прочетете повече в статията „За религиозния характер на учението на фондация „Изкуството да живееш”.

И накрая да споделя нещо твърде съществено. Моят син не обръща внимание на тези покани. Игнорира всичко свързано с йога. Защо? Защото знае, че йога не е само физическо упражнение, а врата към определени религиозни практики и убеждения. Но колко хора са наясно с това?

 

 

Снимки

Платен курсПлатен курсИ това е платен курсВълшебна релаксацияТалонът, без който не можеш да влезеш"Безплатният" билет
« предишна новинаследваща новина »