ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Братско посещение на митрополита на Еласона Василиос в Русенска митрополия

12 октомври 2010 13:44, Русенска митрополия
Братско посещение на митрополита на Еласона Василиос в Русенска митрополия

На 11 октомври 2010 г., понеделник, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит прие високопреосвещения митрополит на Еласона Василиос от Еладската православна църква.

Той се отби на братско посещение в Русе на път за гр. Яш, Румъния. В следобедните часове той беше посрещнат пред катедралния храм „Св. Троица” от митрополит Неофит, свещеници и служители на Русенска митрополия. Митрополит Василиос и придружаващите го духовници разгледаха катедралния храм и се запознаха с историята му, след което бяха приети в големия салон на Митрополията. Там Еласонският митрополит и митрополит Неофит обсъдиха актуални проблеми на Православието и духовния живот в Еладската и в Българската православна църква.

Митрополит Василиос изтъкна, че има нужда от засилване на отношенията между нашите две църкви. Той изрази съжаление, че именно в тези години, в които границите между нашите страни се отвориха и формалностите са минимални, много малък брой богослови от България, Сърбия и Румъния, се насочват за обучение в Гърция и съответно гърци – за обучение в тези държави. За да насърчи духовния обмен между Гърция и останалите православни страни, съобщи митрополитът, всяка година Светият Синод на Еладската архиепископия отпуска сто стипендии.

След това митрополит Неофит изпрати гостите до граничния контролно-пропусквателен пункт на Дунав мост.

Снимки и текст: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Братско посещение на митрополита на Еласона Василиос в Русенска митрополияБратско посещение на митрополита на Еласона Василиос в Русенска митрополияБратско посещение на митрополита на Еласона Василиос в Русенска митрополияБратско посещение на митрополита на Еласона Василиос в Русенска митрополия
« предишна новинаследваща новина »