ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Навърши се една година от кончината на архим. Павел (Тенев)

24 октомври 2019 15:17, Бачковска света обител
Архимандрит Павел

На 30 октомври се изпълва една година от кончината на архим. Павел (Тенев), брат на Бачковската св. обител.

Още на училищната скамейка в сърцето на, тогава невръстния Желязко, пламва любовта по Бога не оставила го и до сетния му дъх. Последователно, след началното си образование, завършва Духовна семинария и Духовната академия. Избира да сее словото Божие в младите и непорочни сърца и става преподавател в семинарията в Черепиш. Под вещото му ръководство, осветени от непоклатимата му вяра и посветеност Богу, израстват поколения работници на нивата Годподня, приели кръста на служението в църкви, манастири, на епископски и митрополитски катедри. И у всички тях остава не помръкнал образът на ревнителя, преподавателя по стар завет, г-н Тенев.

 

След като се оттегля от активна преподавателска дейност Желязко Тенев, решава, че най-подобаващо и естествено продължение на жизнения му път е да мине под покрова на св.Богородица, приеме монашество и свещенство и служи пред светия олтар на Господа Бога Иисуса Христа. Подстриган е за монах в Бачковския манастир през 2010г. и до края на дните си остава брат на Бачковската обител, като приема свещенство и по-късно е удостоен и с архимандритско достойнство. Особено присърце бе приел отец Павел тайнството кръщение, съединяването на невръстните още с Христа, изпълнявано от него с изключителна посветеност, пиетет и придружено с вероучителна проповед.

Светъл ще остане образът на архимандрит Павел в сърцата на манастирските братя и служители с неподправената му сърдечност, доброта, непоколебимост във вярата и следването на закона Божи!

Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!

 

 

« предишна новинаследваща новина »