ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и награждаване с офикия в град Генерал Тошево

28 октомври 2019 12:47, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник и награждаване с офикия в град Генерал Тошево

На 26 октомври 2019 г., когато честваме паметта на свети великомъченик Димитрий Мироточиви и преподобна Димитра Доростолска, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослужбата на храмовия празник на храм "Св. вмчк Димитър" в град Генерал Тошево. В съслужение с Архиерея бяха архимандрит Прокопий (Костадинов), игумен на Ботевския манастир "Св. вмчца Марина", протойерей Тодор Тодоров, председател на храма домакин, свещеник Петър Димитров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Няколко повода за радост имаха жителите на града, които от рано сутринта започнаха да се събират в благоукрасения храм, посветен на свети Димитър. Преди началото на светата Литургия митрополит Йоан освети новите стенописи, които могат да предразположат всеки към това да се потопи в едно по-различно, молитвено настроение. За това помогнаха и песнопенията, изпълнени от сборна група с диригент Тодор Тодоров. Сред официалните лица бе г-н Стелиян Стоянов, председател на "Асоциация на българските зърнопроизводители 2006".

Повод за радост на енорията бе сдобиването с нов четец, певец и свещоносец - Йовко Йорданов, както и награждаването на председателя на църковното настоятелство при храма свещеник Тодор Тодоров с офикията "протойерей" от Негово Високопреосвещенство. Митрополит Йоан поздрави всички именници и благодари на всички дарители, на църковното настоятелство и на всички, които са помогнали за устрояването на благолепния храм.

Негово Високопреосвещенство сподели мисълта на един съвременен архиерей и богослов за живота на светиите: „Всеки един светец изживява три живота. Единият - казва - е неговия исторически, реален живот във времето, в което пребивава. За свети Димитър Солунски това е края на III и началото на IV век. Той пострадва за Христос при император Максимиан - 306 година. Следователно това е неговият първи живот. Вторият живот е онзи, който описват житиеписците, онези, които свидетелстват за живота на светеца. Най-ранни свидетелства и първо житие, изписано за свети Димитър, е гръцкото житие от IX век, което се намира в библиотеката на свети Фотий, патриарх Цариградски. Според това житие безспорно почитанието на свети Димитър на Балканите и в целия Православен свят е особено подчертано... Третият живот, който живее светецът, казва този съвременен архиерей, е животът, който започва след смъртта на светеца. Тоест от 306 година, та до ден днешен. Всичко онова, което се случва като чудеса, проявления, мироточене“.

Митрополит Йоан отбеляза, че действително свети Димитър има защо да бъде много почитан. „Изключително талантлив, млад човек, който обаче има грандиозна смелост, възприема християнството, чува за Христос и затова евангелието, което прозвуча днес според свети евангелист Йоан Богослов (Ин 15:17-16:2), беше онова, което ни свидетелства за това, че „ако светът ви мрази, знайте - казва Христос, - че Мене преди вас е намразил. Да бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази. Помнете словото, що ви казах Аз: няма слуга по-голям от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако Моето слово спазиха, и вашето ще спазят“ (Ин 15:18-20). Тези думи, действително пренесени към паметта на свети великомъченик Димитър, са свързани именно с изпълнението на Христовите думи, че „в любовта страх няма“ (1 Ин 4:18), по думите на светия апостол, но и че в края на краищата нито смъртта, нито мъченията могат да попречат на един истински християнин да изповяда и засвидетелства вярата си“, заяви митрополит Йоан.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Храмов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал ТошевоХрамов празник и награждаване с офикия в град Генерал Тошево
« предишна новинаследваща новина »