ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит Иларион

28 октомври 2019 14:58, Българска Патриаршия
Изпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит Иларион

На 28 октомври се изпълват 10 години от кончината на Доростолския митрополит Иларион.

Приснопаметният митрополит Иларион (в света Димитър Драганов Цонев) е роден на 12 януари 1913 г. в град Елена. Баща му е убит в Първата световна война. По майчина линия е родственик на Иларион Макариополски. Основно и прогимназиално образование получава в родния си град. През есента на 1927 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която завършва през 1933 г. През месец септември същата година е приет за студент в Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”, който завършва през 1937 г.

На 4 септември 1938 г. в Дряновския манастир е постриган в монашество с името Иларион от Великотърновския митрополит Софроний. На 21 ноември е ръкоположен в йеродяконски чин във варненския храм “Св. Архангел Михаил” от Пловдивския митрополит Кирил. На 1 ноември 1941 г. в семинарския храм “Св. Йоан Рилски” е ръкоположен за йеромонах от Софийския митрополит Стефан.

Изпълнява с усърдие всички послушания, които Българската православна църква му възлага: помощник-секретар, а по-късно и учител-възпитател в Софийската духовна семинария. От 1944 г. е назначен за протосингел на Великотърновската митрополия, която длъжност изпълнява до 30 септември 1957 г. На 5 декември 1947 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Софроний. От 1 октомври 1957 г. до 15 август 1964 г. той е инспектор в Духовната академия “Св. Климент Охридски” в София, а от 16 август 1964 г. до 31 март 1965 г. е игумен на Троянската света обител. От 1 април 1965 до 31 юли 1972 г. архимандрит Иларион е началник на Културно-просветния отдел, а по-късно и на Богослужебния и за Духовен надзор отдели при Св. Синод. От 1 август 1972 г. е назначен за игумен на Бачковския манастир, който пост заема до 1981 г.

На 21 януари 1973 г. в пловдивския митрополитски храм “Св. Марина” е хиротонисан в епископски сан с титлата “Траянополски”. От 1981 г. до 1990 г. последователно заема длъжностите: председател на църковното настоятелство при ПКСХП “Св. Александър Невски”, директор на Църковно-историческия и археологически музей при Българската патриаршия, игумен на Троянския манастир, викарий на Варненския и Преславски митрополит Йосиф, патриаршески викарий и завеждащ Богослужебния и за Духовен надзор отдели при Св. Синод. От 1990 г. до началото на 1992 г. е викарий на Великотърновския митрополит Стефан, а по-късно, поради напредналата възраст на митрополит Стефан, е и управляващ Великотърновска епархия.

От 1 февруари 1994 г. епископ Иларион е патриаршески викарий в София. Автор е на множество стихосбирки, разкази и книги от църковно-исторически и нравствено-богословски характер.

На 7 октомври 2003 г. епископ Иларион е избран от клира и народа, а на 12 октомври е канонично утвърден от Св. Синод за митрополит на Доростолска епархия и на 19 октомври е тържествено въдворен в богохранимата си епархия.

На 28 май 2009 г. с указ на президента на Р България митрополит Иларион Доростолски беше награден с орден “Св. Кирил и Методий” и огърлие за особено значимите му заслуги в развитието и издигането ролята на богословското образование и наука в България.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

В галерията може да видите снимки от опелото на приснопаметния архиерей.

 

 

Снимки

Изпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит ИларионИзпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит ИларионИзпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит ИларионИзпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит ИларионИзпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит ИларионИзпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит ИларионИзпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит ИларионИзпълват се 10 години от кончината на Доростолския митрополит Иларион
« предишна новинаследваща новина »