ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Столичният храм "Св. Параскева" тържествено отбеляза своя храмов празник

28 октомври 2019 16:18, Софийска митрополия
Столичният храм "Св. Параскева" тържествено отбеляза своя храмов празник

На 28 октомври Православната църква почита св. великомъченица Параскева от Икония.

Светицата е една от трите мъченици с име Параскева (Петка) и е особено обичана и почитана от християните.

Един от най-красивите храмове в София, който е посветен именно на нея, днес тържествено отбеляза своя храмов празник. Това е велелепният храм "Света великомъченица Параскева" на ул. "Г. С. Раковски".

И тази година храмовият празник бе отбелязан с тържествена Архиерейска литургия, която бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп - викарий на Софийския митрополит.

За радост на енорията и храмовото духовенство празникът бе уважен от кириарха на Софийска епархия - Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, който взе молитвено участие в богослужбата.

В празничния ден, в съслужение с еп. Поликарп край св. Трапеза застанаха много предстоятели на софийски храмове и свещенослужители на Софийска епархия, сред които софийският протосингел архимандрит Василий, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, предстоятелят на храма – ик. Йоан Чикалов и седем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Енориаши, църковни настоятели и много гости се бяха събрали в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник и да влязат в радостта на енорията. Десетките вярващи от цяла София се радваха на благолепната служба, на украсения храм и на съборната богослужба.

Прекрасното изпълнение на смесения хор при храма, с диригент Нели Трошева им помогна да преживеят молитвено и вдъхновяващо литургията.

По време на свещеническото причастение слово за живота и подвига на св.великомъченица Параскева произнесе свещеник Димитър Николов.

В края на литургията еп. Полкарп поздрави църковното събрание с празника на св. Параскева, а Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит даде на християните своя първосветителски благослов.

От името на храмовото духовенство, красив букет с цветя поднесе на патриарх Неофит и еп. Поликарп престоятелят отец Йоан Чикалов, който с топли думи приветства патриарха и епископа.

С гръмко многолетие завърши празничната богослужба, а за всички дошли да вземат участие в духовното тържество църковното настоятелство бе подготвило ароматно благословено ястие.

 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - https://flic.kr/s/aHsmJ12vYr

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »