ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официално откриване на учебната година в българското неделно училище „Св. Кирил и Методий” в Атина, Гърция

13 октомври 2010 11:08, Българска Патриаршия
Откриване на учебната година в българското неделно училище в Атина

Особено приповдигнато бе настроението на учители, ученици, родители и гости на българското неделно училище „Св. Кирил и Методий” в Атина, Гърция, на 10 октомври 2010 година. По решение на училищното ръководство този ден бе определен да бъде официално открита новата учебна година, въпреки че занятията започнаха още преди около месец. За тържеството празнично бе украсена залата за културни изяви, предоставена от гръцката телекомуникационна компания.

Всички очакваха с притаен дъх да започне подготвената от учениците програма.

Тържеството откри директорката на училището г-жа Даниела Тодорова. Тя накратко запозна присъстващите с историята на училището и представи учителския колектив. Отбеляза също, че преди 7 години училището е започнало работа само с 4-ма ученици, а днес те вече наброяват общо 82-ма в различните класове от І до ХІІ.

След това г-жа Тодорова покани архимандрит Атанасий, предстоятел на българския православен храм „Св. Йоан Рилски” в гръцката столица, за да отслужи празничен водосвет и да благослови учители и ученици. След водосвета отец Атанасий поздрави всички с новата учебна година, като подчерта, че да си учител не е просто професия, а е служение на народа, Отечеството и Бога. Той поръси всички със светена вода за здраве. Последва дългоочакваната от всички програма. Учениците от началния курс (ІІ-ІV клас) бяха подготвили пиеската „Кирчо пред съда”. Последва посрещане на първокласниците с бурни аплодисменти. Те също бяха подготвили стихотворения под ръководството на своята класна ръководителка г-жа Маргарита Димитрова, за да поздравят родителите си и гостите. Много от присъстващите не криеха сълзите в очите си. Прозвуча и училищният звънец и върна всички по-големи, които вече не са ученици, в годините назад, изпълнени с много спомени. Последва музикална програма, подготвена от самодейците при фолклорна формация „Родина” под ръководството на маестро Александър Костадинов. Прозвучаха любими български народни песни, а самодеецът Георги Куйрушки развесели присъстващите, като разказа няколко любими училищни анекдоти. По стара българска традиция празникът завърши с кръшно българско хоро.

Всички си тръгнаха изпълнени с национална гордост, защото човек, където и да се намира, не трябва да забравя своя род, корените и най-вече Родината си! Успех на всички ученици!

Текст: архим. Атанасий (Султанов)

 

 

Снимки

Откриване на учебната година в българското неделно училище в АтинаОткриване на учебната година в българското неделно училище в АтинаОткриване на учебната година в българското неделно училище в Атина
« предишна новинаследваща новина »