ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С молитва за онкоболните

13 октомври 2010 12:08, Пловдивска митрополия
Храм „Св. прпмчца Параскева”

Привлечени от този призив, православни християни от Пловдив и района изпълниха на 8 октомври до краен предел малкия храм „Св. прпмчца Параскева”, в старата част на града. На този ден Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи в храма вечерня, по време на която освети икона. Тя е копие на чудотворната светогорска икона на Божията Майка „Всецарица”, която се намира във Ватопедския манастир и се е прославила с множество чудесни изцеления на онкоболни.

Негово Високопреосвещенство прочете пред иконата и Акатиста към св. Богородица – Всецарица. Във вечерното богослужение взеха участие още: архим. Арсений, духовен надзорник на Пловдивска епархия, предстоятелят на храм „Св. Параскева” прот. Емил Паралингов, архиерейските наместници на Пещерска и на Карловска духовна околия, свещеници от Пловдив и близки населени места.

От самото отваряне на храм „Св. прпмчца Параскева”, след близо тридесетгодишно затваряне, тук по единодушното желание на отец-предстоятеля, църковното настоятелство и черкуващите се в него, след вечернята всеки петък започва да се чете Акатистът към св. Богородица – Всецарица. За целта е направено ксерокопие на ватопедската икона. През изминалото лято единодушно е взето решението да се направи истинско, рисувано копие на иконата. Средствата за материалите са събрани много бързо, а изписването е поверено на пловдивски иконописец, дарил своя труд.

В своята проповед митрополит Николай разказа историята на ватопедската икона, не пропускайки да спомене великото чудо на възкресение на починало от рак дете. Това станало в Детската онкологична клиника в Москва след усилени молитви пред намиращото се там копие на иконата. Видимо развълнуван, Негово Високопреосвещенство митрополит Николай благодари на множеството богомолци, че въпреки дъждовното време проявиха своята молитвената съпричастност в помощ на страдащите от тежката болест „рак” и изтъкна каква голяма духовна придобивка за Пловдив е наличието на тази икона в един от неговите православни храмове.

Църковно настоятелство на храм „Св. прпмчца Параскева”

 

 

Снимки

Св. Богородица Всецарица - м-р Ватопед, Св. Гора
« предишна новинаследваща новина »