ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русенският митрополит Неофит подписа договор за трансгранично сътрудничество в гр. Кълъраш, Румъния

13 октомври 2010 13:39, Русенска митрополия
Подписването на договора в гр. Кълъраш

На 12. 10. 2010 г. в гр. Кълъраш, Румъния, в регионалния офис на Програма „Трансгранично сътрудничество Румъния–България 2007-2013 година”, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит подписа договор за финансиране на проект „Чудесата на православието в България и Румъния - инициатива за поклоннически туризъм в района Русе–Гюргево”. Договорът подписа също Негово Преосвещенство епископ Амвросий Гюргевски.

Русенската митрополия и Гюргевската епископия си сътрудничат в проекта, като българската страна е водещ партньор.

Проектът предвижда извършване на строително-ремонтни дейности в района на манастира „Св. Димитрий Басарбовски”, в близост до с. Басарбово, и на манастира „Св. Йоан Руски”, в близост до Гюргево.

Дейностите в България включват довършване на новата сграда на манастира „Св. Димитрий Басарбовски”, цялостно завършване, изографисване и обзавеждане на храма “Преображение Господне” в манастира, изграждане на магерница, ограда и облагородяване на втората скална тераса.

Дейностите в Румъния предвиждат цялостен ремонт на манастира „Св. Йоан Руски”. Ще бъдат реставрирани стенописите и ще бъде доставено обзавеждане и оборудване за двата манастирски комплекса.

Срокът за изпълнение на планираните дейности е 15 месеца.

Общата стойност на проекта е 1 492 258 евро, като 84,82% се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, 13% е финансирането от националните бюджети на България и Румъния, а собственото финансово участие на партньорите е 2,18%.

Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България е оперативна програма с европейско финансиране за Румъния и България през периода 2007-2013 година. Програмата подкрепя развитието на избраните гранични зони както в Румъния, така и в България. Тя следи да създава „мост” между двете страни с цел подпомагане на граничните райони в разрешаването на подобните въпроси за развитие чрез сътрудничество и насърчаване на съвместни решения.

Предоставените по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г. средства възлизат на 262 милиона евро. Програмата е финансирана посредством Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) – структурен фонд, създаден за подкрепа на намаляването на разликите между регионите на ЕС.

Кратка справка за манастира „Св. Йоан Руски”:

Манастирът „Св. Йоан Руски” се намира на 1 км от с. Слобозия, обл. Гюргево. Той е основан през месец октомври 2008 г. на мястото на бивша казарма, принадлежала на Министерството на вътрешните работи на Румъния. Бидейки войник, св. Йоан Русин си е избрал една бивша казарма, пребивавайки по този начин сред Христовите войни, които са монасите. Това е осмият по ред новооснован манастир от епископ Амвросий през времето на неговото тригодишно възглавяване на Гюргевската епископия. В манастирския храм, бивш военен бункер, са изложени за поклонение голям брой св. мощи, между които ще споменем тези на св. Нектарий Егински, св. Йоан Русин, св. Йоан Златоуст и др.

 

 

Снимки

Подписването на договора в гр. КълърашПодписването на договора в гр. КълърашПодписването на договора в гр. КълърашПодписването на договора в гр. КълърашАрхим. Емилиан на храмов празник в м-ра "Св. Йоан Руски"Пред св. мощи на св. Йоан РускиБивш военен бункер днес е православен храмБасарбовският скален манастирРумънската църковна делегация при подписването на договораЕпископ Амвросий Гюргевски подписва договораМитрополит Неофит Русенски и епископ Амвросий Гюргевски
« предишна новинаследваща новина »