ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен пред паметника на свети Паисий Хилендарски

01 ноември 2019 17:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Отбелязване на Деня на българските народни будители

На 1 ноември 2019 г. отбелязваме Деня на българските будители, спомняйки си за стотиците знайни и незнайни духовници, книжовници, учители, просветители и борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. С мощта на мисълта и делото си, възстановили равновесието и духовния уют на българите, задвижили могъщи и неподозирани духовни сили.

Множество варненци и гости на града се включиха в отслужения от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан благодарствен молебен пред паметника на свети Паисий Хилендарски в Морската градина на Варна. Заедно с Архиерея бе и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Мъжкият хор на Катедралня храм "Успение Богородично" с диригент Валентин Кубратов украси песенно богослужбата.

Негово Високопреосвещенство произнесе слово и поздрави всички със светлия празник, който живо съхранява спомена за българските будители. Той заяви, че днес „в съзнанието на всеки българин се очертават много духоносни личности и събития и разбираме, че тези личности са величави и значителни, защото са безсмъртни. И разбираме, че този ден е толкова важен и скъп за съзнанието на българина, защото остава жив в паметта, живата памет един път на светата Църква и в историята на нашия скъп и мил български народ“. Митрополит Йоан отбеляза: „Безспорно е, че всичко онова, което се е случвало тук, на българската земя, даде възможност на един от великите съвременни учени да изнесе и произнесе една фраза, че „България е държава на духа“. Оттук-насетне ние си спомняме за онова, което в тази година мина - 1150 г. от успението на свети Кирил Славянобългарски и 550 г. от възвръщането на честните мощи на преподобния и богоносен наш отец Иван пустиножител Рилски Чудотворец. Ако се вгледаме в периода преди 1968 г., ще видим, че 1 ноември е паметта на преподобни Йоан Рилски и неслучайно този ден е избран за Ден на народните будители“.

Митрополит Йоан насочи вниманието към личността на преподобни Паисий Хилендарски и труда му "История славянобългарска", който „преобърна в онзи момент българското съзнание. В онази скромна килия на Хилендарския манастир този духовник осъзна и напълно изпълни своя монашески дълг и обет. Написвайки своето произведение, вдъхна три важни момента в съзнанието на българина. Съзнанието за собствена национална азбука, съзнанието за изключителната важност на духовната култура... и вглеждането в историята назад, която беше едно вдъхновение на всички българи към осъществяване на една цел - политическа и духовна независимост“, каза митрополит Йоан.

Празничната програма продължи с многолетствие и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на преподобни Паисий Хилендарски.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Отбелязване на Деня на българските народни будителиОтбелязване на Деня на българските народни будителиОтбелязване на Деня на българските народни будителиОтбелязване на Деня на българските народни будителиОтбелязване на Деня на българските народни будителиОтбелязване на Деня на българските народни будителиОтбелязване на Деня на българските народни будителиОтбелязване на Деня на българските народни будителиОтбелязване на Деня на българските народни будители
« предишна новинаследваща новина »